Напрежение :

Расте недоволството на животновъди срещу заповед на министър Бозуков

Расте недоволството на животновъди срещу заповед на министър Бозуков

 

Расте недоволството на животновъдите срещу заповедта на служебния министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, с която се спира приемането на заявления по марки „Биологично земеделие“ и „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони.  

В декларация на „Обединени Български Животновъди" се настоява решението да бъде отменено и финансирането по двете мерки да бъде подложено на дискусия. Според фермерите в заповедта на  министъра не се посочват никакви мотиви, а спирането на подпомагането още на третата година от новия програмен период ще има негативни последици за сектора.

Първата реакция срещу заповедта на министър Бозуков беше на 8 март, когато животновъди от Сандански блокираха за кратко главния път Е-79. Проведе се и протест в Русе. Фермерите поставиха два въпроса - как от излишък по тези мерки има недостиг и докога заради болести пазарите за живи животни за износ и за вътрешния пазар ще бъдат затворени.

През  2014 г. регистрираните биопроизводители, преработватели и търговци в земеделското министерство са 4092. Година по-късно техният брой надхвърля 4800. Общите площи, заети в биоземеделие, са 74 351 хектара, което е с около 40 на сто повече спрямо предходната година. Най-голям дял от биологичното животновъдство през последната година се пада на пчелите – 18,5 на сто, следвани от козите и овцете. Основните култури, които се отглеждат в България по биологичен начин, са трайните насаждения. Те представляват средно 65 на сто от култивираните площи. Други култури, които се радват на интерес от страна биофермерите, са пшеница, ечемик и овес, както и слънчоглед, маслодайна роза и лавандула.
Друг основен сектор на биологичното производство у нас е лозарството и винопроизводството.

Биоземеделието е свързано с много обществени ползи. Този метод опазва околната среда, чрез него се произвеждат здравословни продукти, създава се заетост в изостанали райони, развиват се малки и семейни фирми, но страната ни спира субсидирането на сектора едва на третата година от новия 7-годишен програмен период. 

 

 

07:42ч. 10.03.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.