В делник и празник:

Консумираме залежалите зеленчуци от Солунската борса

Консумираме залежалите зеленчуци от Солунската борса

Внасят се и големи количества изостанали яйца от католическия Великден - уж за преработка, но след препакетиране се предлагат на пазара.

Залежали зеленчуци от борсата в Солун непрекъснато се внасят в България и попадат по нашите пазари и в магазините, съобщи пред „Труд“ Пламен Димитров, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

Солунската борса затваря в петък, като практиката е непродаденото да се изхвърля. Тогава там са нашите прекупвачи, които вземат на безценица залежалата стока и тя идва у нас“, обясни Димитров.

Според неговите наблюдения родният пазар почти ще успее да покрие търсенето на краставици преди великденските празници, но това не означава, че няма да има и вносни. Доматите традиционно са от Турция и Гърция, но от два месеца се предлагали и такива от Йордания.

Български марули ще има основно в София и околността. В южната част на страната този зеленчук се внася от Гърция, тъй като транспортът излиза по-евтино. Предлаганото обаче е с по-ниско качество. Същото важи и за останалата продукция, която идва от южната ни съседка.

Относно притесненията на хората, че на пазарите има зеленчуци с нитрати, от БАБХ обясниха, че по принцип в българската продукция не се наблюдават често завишени нива. Причината е, че производителите у нас не разчитат на специални торове, тъй като почвата тук е достатъчно плодородна.

Колкото до основния продукт на великденската трапеза - яйцата, част ще бъдат от чужди държави.

Както „Труд“ пика по-рано, ударно се внасят яйца от Франция и Полша. Причината е, че в тези страни са останали големи количества след католическия Великден и тамошните търговци са ги пуснали на ниска цена.

Хора от родния бранш обясниха, че официално яйцата се внасят за преработка, но реално се препакетират и стигат до българските потребители.

15:23ч. 10.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.