:

Национално състезание "Млад фермер" - Регионалният етап за Северна България е в Генерал Тошево

Национално състезание

За седма поредна година Министерството на образованието и науката в партньорство с Аграрен университет - Пловдив организира Национално състезание „Млад фермер".

От 30 март до 1 април Генерал Тошево е домакин на проявата тази година, съобщава Дарик радио - Добрич, като уточнява, че това е регионален етап за Северна България.

Събитието е базирано в Професионална гимназия по земеделие „Тодор Рачински".

Над 25 отбора ще мерят сили в три селскостопански дисциплини - „Растениевъдство", „Животновъдство" и „Механизация на селското стопанство". Вчера в кравефермата край село Красен и овощната градина в село Преселенци се проведат първите два етапа от надпреварата.

Вторият ден е посветен на представяне на ученическите знания в трите дисциплини, като акцентът е поставен върху „Механизация на селското стопанство". Той ще се проведе на полигона на Професионалната гимназия „Тодор Рачински".

За вечерта е предвидена заключителна конференция и награждаване на най-добрите състезатели. Състезанието ще бъде официално закрито на третия ден, 1 април.

Учениците ще демонстрират придобити знания и компетенции и практическото им прилагане в областта на фермерството. Всеки отбор ще бъде представен от трима ученици в съответните модули.

Състезателните дисциплини са:

- Разпознаване на семена от зърнено-житни, зърнено-бобови, технически и зеленчукови култури;

- Резитба на нискостъблени лозя;

- Разпознаване на фуражи;

- Хигиена на млекодобива, подготовка на вимето за доене и доене;

- Агрегатиране и подготовка на навесен плуг ПН 4х25 за основна обработка на почвата (оран) на зададена дълбочина;

- Майсторско управление на трактор по предварително зададен маршрут.

12:04ч. 31.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.