:

Режат преференциите за зелен ток от оборски тор на Нова година

Режат преференциите за зелен ток от оборски тор на Нова година

„Зелените централи“, произвеждащи ток от оборски тор и биомаса, няма да ползват преференциални цени за произведената от тях ел. енергия, ако са изградени след 1 януари 2016 г. Такава поправка в Закона за опазване на земеделските земи е била внесена преди дни. Гласуване на проекта предстои на второ четене в парламента след местните избори.

Искането за отпадането на преференциите за ток от оборски ток бе поставяно няколко пъти досега от четирите работодателски организации на срещите им с премиера Бойко Борисов след поскъпването с до 20% на тока за индустрията. Бизнесът обаче настояваше преференциите да бъдат орязани още от 1 октомври т.г. Против бяха българските животновъди.

По данни на вестник "Капитал" към юли т.г. само на територията на EВН има започнати процедури за изграждането на 48 мегавата централи на биомаса, които отговарят на условията за получаване на преференциална цена. При "Енерго-про" близо 15 мегавата, а на територията на ЧЕЗ има около 10 стартирали проекта. Това, при средна цена в момента от 450 лв. за произведен мегаватчас ток от тях, прави около 209 млн. лв. годишно разходи на Националната електрическа компания (НЕК).
Междувременно в сряда Комисията за енергийно и водно регулиране пусна доклад за определянето на нови цени от енергията от биомаса, които вероятно ще влязат в сила от 1 ноември. Те ще бъдат значително по-ниски от определената от КЕВР цена, която е в сила от 1 юли. Докладът предлага цената на централите, които оползотворяват животински тор, да бъде с 30% по-ниска в сравнение със сега действащата. Това намаление е обосновано с факта, че с последните промени в законодателството се фиксира процентът на използвания животински тор да е 60, докато до юли изискването беше за 50%.
Централите до 500 киловата, които оползотворяват собствено земеделско производство, пък ще получават с 22% по-малко за енергията си, или 309 лв. за произведен мегаватчас.

14:31ч. 16.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.