Заради затоплянето:

Резитбата на лозя и овошки не бива да се отлага

Резитбата на лозя и овошки не бива да се отлага

Вековният опит на селянина - лозар е свързал много удачно биологичния ход на растенията с църковния календар, по който на Трифон Зарезан се зарязват лозите за берекет. Много стопани обаче се питат дали това е само хубав обичай или резитбата наистина трябва да започне?

Ето съветите на доц. Серафим Серафимов, основател на Опитната станция за южни култури в Мичурин:

Предполага се, че св.Трифон е бил тракиец, защото по времето когато е живял – III в. сл. Хр., основната маса във Фригия са били хора, донесли земеделския си опит от Тракия. С други думи той е знаел добре кога точно трябва да започне резитбата по нашите земи.

Вярно е, че климатът се променя, но всяко протакане, особено в тази „пролетна“ зима на 2016 г., ще се отрази неблагоприятно на лозите. Колко по-късно хванете лозарските ножици, толкова по-активно ще плачат отрязаните пръчки, т.е. ще се губят растежни фитохормони и хранителни вещества.

Няма съществена разлика в резитбата на двете групи сортове – винени и десертни. Обикновено се оставят първите две пъпки в основата, наричат се очи или колена, като не се брои най-ниско разположената дребна пъпка. Ако трябва някое рамо да се удължи, се оставят от 3 до 4 колена - обикновено това е нужно в края на дадено основно, многогодишно рамо. От двете миналогодишни пръчки се оставя по-силната - обикновено това е по-долната и тя отново се реже на две пъпки.

Сега не се прави никакво пръскане на лозите!

Не бива да се отлага и резитбата на ябълки, круши, сливи и други овощни дървета. Един важен съвет! Не издърпвайте грубо отрязаните клонки и полускелетни клони на бадема, кайсията и джанките, защото плодните пъпки са много набъбнали и лесно се оронват. В някои южни райони, като например в Ивайловград, те вече започнаха цъфтеж, затова не режете припряно, а с пестеливи движения.

08:50ч. 29.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.