:

Реколтата от грозде в ЕС с 2,7% нагоре

Реколтата от грозде в ЕС с 2,7% нагоре

Значително повишаване е регистрирано в България

Европейският комитет на земеделските организации (Copa-Cogeca) предостави нови данни за реколтата от винено грозде тази година. Данните показват, че производството се очаква да отбележи ръст с 2,7% средно за ЕС-28 в сравнение с миналата година, отчасти в резултат на благоприятните климатични условия в много страни-членки, съобщи днес Националната лозаро-винарска камара.
 
Председателят на работната група по вино към Copa-Cogeca Тиери Коща заяви, че се очаква добра реколта тази година в повечето страни-членки, с добри добиви и качество, отчасти в резултат на по-добрите метеорологични условия. Реколтата ще достигне 171,2 млн. хектолитра спрямо 166,7 млн. хектолитра през 2014 година. Но на европейско ниво тя все още е по-малко от нивата, наблюдавани при реколта 2013.
 
Производството е по-голямо в страни като Франция с 47,7 млн. хектолитра и Италия с 50,3 млн. хектолитра. Значително увеличение се вижда също и в Полша, България, Унгария, Чехия, Словения, Хърватска, Австрия, Португалия. Но в някои испански части производството страда от сушата тази година, където се наблюдава спад от 5,3%.

Конкретно в България тази година се очаква двойно по-богата реколта от грозде, а в избите ще потече със 100 млн. литра повече българско вино до общо 175 милиона литра. По данни на министерството на земеделието и храните реколтата тази година ще е най-добра от 30 години насам.

16:48ч. 09.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.