:

2015 г. се оказа по-добра за производителите на картофи

2015 г. се оказа по-добра за производителите на картофи

Около 200 хил. тона картофи се очаква да бъдат произведени през тази година, което е почти два пъти повече от миналата, съобщи за AgroLife председателят на асоциацията на картофопроизводителите Венцислав Каймаканов.

2014 г. обаче не може да бъде мярка за сравнение, защото бе изключително тежка, най-тежката от 150 години насам. Заради лошото време производството бе малко, а заради руското ембарго фермерите успяха да реализират не повече от 80 хил. тона. 2015 г. определено е по-добра и въпреки че през май, юни и август имаше засушаване, стопаните наваксаха  и постигнаха добив от около 2000 кг от декар. Ако навсякъде площите бяха поливни, резултатите можеше да са и по-добри.

Според Каймаканов до седмица се очаква реколтата да бъде прибрана от полето, цената на едро без ДДС се движи в диапазона от 35 до 40 ст. за кг според качеството.

В миналото потреблението бе около 500 хил. тона на година, но тъй като много наши сънародници напуснаха страната, сега е около 400 хил. тона. Това означава, че българските производители задоволяват половината от нуждите на вътрешния пазар.

Българският картоф се търси, хората го предпочитат пред вносния заради по-добрите му вкусови качества, убедени са производителите. Семе, внесено от Белгия, се променя и става по-вкусно, когато е засадено в Самоков или Смолян, посочват те.

И в момента на най-голямото тържище в страната „Слатина Булгарплод“  се предлагат  картофи от Франция и Германия, но докато има родна стока, вносната върви по-слабо, според търговци.

14:17ч. 20.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.