:

Реколтата от пшеница се доближава до трета поредна рекордна година

Реколтата от пшеница се доближава до трета поредна рекордна година

Последният доклад на Департамента по земеделие на САЩ за глобалното търсене и предлагане на земеделски суровини не успя да даде категорична насока на търговията. Прогнозите на институцията до голяма степен са в синхрон с пазарните очаквания. Това доведе до лек натиск при котировките на пшеницата и царевицата и подкрепа при цената на соята.

Пшеница

Прогнозите за глобалното предлагане на пшеница през настоящата кампания са завишени с 2 млн. т. след положителни корекции както в производството, така и в началните запаси. Ръстът в очакваната реколта е с 1 млн. т. до 733 млн. т. Ако тези количества се реализират, това означава трета поредна рекордна година, след 725,5 млн. т. предварителни оценки за 2014/15 г. и 715 млн. т. регистрирани през 2013/14 г. Покачването от 1,1 млн. т. за Европейския съюз (до 155 млн. т.), комбинирано с по 1 млн. т. за Австралия и Канада, надминава надхвърля негативната промяна за САЩ спрямо доклада през септември. Според USDA, преходните запаси от изминалата кампания са с 1 млн. т. над оценката месец по-рано. В същото време, потреблението не търпи корекция и вероятно ще е в рамките на 716-717 млн. т. Това води до завишаване на прогнозата за преходните запаси в края на 2015/16 г. с 2 млн. т. до рекордните 228,5 млн. т.

Данните са пореден сигнал за засилване на конкуренцията в международната търговия, особено в района на Черно море и ЕС. Департаментът покачва очакванията си за украинския износ с 1,5 млн. т. поради индикации за по-силна реколта. Експортът от Русия, Казахстан, ЕС и Австралия е коригиран нагоре с по 0,5 млн. т., а този от Канада – с 1 млн. т. На другия полюс е САЩ, където за външни клиенти ще бъдат реализирани 23 млн. т. – с 1,4 млн. т. по-малко от предходния доклад. Основна причина за това е по-силна ценова конкурентоспособност на страните от Черноморския регион и ЕС.

таблица-зърно-1

Пшеницата с най-скорошна доставка в Чикаго поевтиня в петък с 0,4%, затваряйки при малко над 187 долара за тон, което е с близо 2 долара под средната стойност от началото на годината. При отварянето на търговията в понеделник, суровината задържа това ниво, но по-късно през деня се доближи до 185 долара/тон. В началото на седмицата котировките за най-скорошна доставка в Париж отстъпиха с около половин процент до 178,5 евро/т.

Любопитен за българските търговци и производители бе търгът за 180 хил. т. за Египет – най-големият вносител на пшеница в света. Постигнатата средна цена от 207,3 долара за тон, включително транспорта, е най-високата от юли насам. Традиционно одобрените количества са с произход Русия и Румъния. Друг ключов вносител – Алжир, закупи поне 675 хил. т. на средна цена от около 204,5 долара за тон (с доставка). Държавната компания, отговорна за сделките, не съобщава произхода на зърното, но вероятно то е преобладаващо френско, имайки предвид по-ниските транспортни разходи в сравнение с продавачите от Черноморския регион.

От 1 октомври Русия облекчи износния данък за пшеница и практически освободи търговията със суровината. В сила е налог от 50% от митническата цена минус 6 500 рубли (5 500 досега), но не по-малко от 10 рубли/тон (50 рубли досега). При средна цена на руския износ от 188,5 долара за тон (FOB) за октомври, това означава данък, равен на минималния праг или 16 цента за тон. Средната стойност на сделките за изминалия месец бе 182 долара за тон.

Високите температури, продължителното засушаване и забавяне при засяването пък предизвикват опасения за драстичен спад на реколтата в Украйна. Пшеницата с доставка през ноември-декември добави 4 долара към цената си, въпреки настроенията на международните позари и надхвърли 195 долара/тон (FOB).

Царевица

USDA занижава прогнозата си световното предлагането на царевица с близо 7 млн. т. – 5,5 млн. т. поради по-ниско производство и 1,2 млн. т. корекция в началните запаси. Очакванията са реколтата да е 973 млн. т., което е с 36 млн. под оценките за 2014/15 г. и с 19 млн. т. по-малко от регистрираното за 2013/14 г. Потреблението също е занижено, но в по-малка степен – с 5 млн. т. до 981 млн. т. и вероятно ще надмине производството. В основата на спада са страните от Субсахара, ЕС, Саудитска Арабия, Украйна и Филипините. Така преходните запаси са заложени с 2 млн. т. по-малко от септемврийския доклад – 188 млн. т. Ако условията не претърпят значително изменение, това ще означава спад с 8 млн. т. спрямо кампания 2014/15.

Прогнозираната реколта в най-големия световен производител – САЩ, е занижена с по-малко от 1 млн. т. до 344 млн. т., при липса на промени в началните запаси, потреблението и износа. Корекцията се дължи на очаквани по-малко реколтирани площи, чиито ефект превъзхожда продължаващата тенденция за ръст в добивите. По този начин производството вероятно ще остане с над 15 млн. т. по-малко от това през 2015/15 г.

таблица-зърно-2

 

Въпреки негативната ревизия в глобалните преходни запаси, котировките на царевицата бяха движени повече от показателя за САЩ, чийто спад остана по-малък от пазарните очаквания. Цената за най-скорошна доставка в Чикаго загуби над 2% в петък – до 150,7 долара за тон. Въпреки това, тя остана с 2 долара над средната от началото на годината.

 

Автор InteliAgro

07:27ч. 13.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.