Заради липсата на валежи :

Реколтата от слънчоглед в Южна България е слаба

Реколтата от слънчоглед в Южна България е слаба

 

Жътвата на слънчогледа в Южна България приключва с лоши резултати заради

малкото валежи и променливото време през лятото. Това съобщи за AgroLife.bg членът на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

По негови данни добивите са около 200 кг от декар, но някъде жънат и по 120 кг от декар. При тези  резултати  производителите няма как да си върнат вложените средства.

Ситуацията в Добричко обаче е различна – там заради падналите валежи в началото на месеца се надяват на по-добър урожай. Областта е сред най-големите износители на маслодайно семе в страната, като площите със слънчоглед през тази стопанска година надхвърлят 823 000 декара. Преди обилните дъждове посевите бяха на ръба,  но влагата беше възстановена и семето се наля. В масивите на Добруджанския земеделски институт например, където се отглежда новият слънчогледов хибрид "Енигма", се очаква добивът да надхвърли 330 кг/дка.

В страната обичайно се прибират около 2 млн. тона слънчоглед, но тази година реколтата ще е с 30% по-ниска. На световната карта на производителите България попада в топ 10 за в Европа, а понякога и в първата петица. Традиционно слънчогледовото семе се изнася към Европа, арабските страни и Турция.

През последните години обаче у нас бяха открити нови преработвателни предприятия и така все по-голям процент от слънчогледа остава у нас.

Очаква се заради слабата реколта цената да е като миналогодишната – около 650-700 лв./т. 

 

07:36ч. 30.08.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.