Пловдив и Пазарджик:

Рекордни добиви от домати - до 11 т от декар

Рекордни добиви от домати - до 11 т от декар

25 хил. тона домати за преработка ще бъдат изкупени тази година от фермерите в Пловдивско и Пазарджишко, съобщи за AgroLife  Теодора Тасева, мениджър продажби на компанията „Томатоярд“  - най-големият производител на доматено пюре в България.

Тази година реколтата е много добра, времето е хубаво и изкупуването на продукцията върви по график. За сравнение миналата година голяма част от площите в Южна България бяха удавена от дъждове и над 5000 тона домати останаха неприбрани.

Все по-високи са и добивите от единица площ. „Преди години се произвеждаха по 6-8 т от декар, сега се достигат 9-11 тона от декар. Това показва, че хората добиват опит и имат сериозно отношение към работа си, която им носи добри доходи“, посочи Теодора Тасева.

„Томатоярд“ работи само по договор с производителите. Това дава сигурност на хората, че ще има къде да реализират продукцията си. Хубаво е, че времената на прекупвачите отиват в историята, сега бизнесът се развива по ясни правила, казват от компанията.

Според доц. Даниела Ганева от Института по зеленчукови култури в Пловдив, която е създател на хитовия сорт български домати „Розово сърце“, по-високите добиви се дължат на комплекс от фактори. На първо място се използват хибридни сортове, които са по-устойчиви на болести и вредители. В голяма част от площите се инвестира в капково напояване, чрез което се внасят и торовете. Доматите се мулчират,  което ги предпазва от болести и също повишава добивите.

От значение е и фактът, че когато има преработвателни предприятия, има и производство на зеленчуци. През последните няколко години се наблюдава трайна тенденция към нарастване на преработените домати. Ръстът през 2014 г. спрямо 2005 г. е над 80%, като очакванията са тази тенденция да се запази. Прогнозата е, че през 2021 г. ще бъдат преработени около 47 – 50 хил. тона. Това се дължи на широкия кръг от продукти, в които под една или друга форма се влагат домати.

09:33ч. 08.09.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.