Проект на закон:

Реформаторите предлагат отмяна на забраните за домашната ракия

Реформаторите предлагат отмяна на забраните за домашната ракия

Да се отмени забрана за варене на ракия в периода от 1 януари до 30 юни, предлагат депутати от Реформаторския блок в проект за промени в Закона за данъчните складове. Документът е внесен в деловодството на Народното събрание с подписите на Петър Славов, Вили Лилков, Мартин Димитров, Гроздан Караджов и Румен Христов.

Предлага се също така регистрацията по закона за акцизите да бъде задължителна за казани с вместимост на съдовете над 1000 литра. В момента такова задължение имат казаните над 500 литра.

Мотивите им са, че сроковете са "дискриминационни" и са "угроза за една изконна традиция на българския народ, а именно - производството на домашна ракия". Според тях забраната не почива на никаква икономическа логика.

Според тях аргументите, с които са въведени забраните "навеждат на мисълта за лобизъм в полза на индустриалните производители". Посочва се, че ракия може да се прави не само от сезонни плодове, но и от компоти и други варива, като това се прави извън сезона на зрееене на плодовете.

Забраната за варене на ракия в 6 месеца от годината беше въведена в края на миналата година по предложение на депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров - Ревизоро, бивш шеф на митниците. Мотивът беше, че така ще се удари нелегалното производство в селски казани на алкохол, предназначен за продажба в сивия сектор.

16:23ч. 08.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.