Премиер, министри и правозащитници решиха:

Риболовът в райони с популация на делфини ще бъде забранен

Риболовът в райони с популация на делфини ще бъде забранен

Работна група изготвя промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които ще бъдат обсъдени с неправителствения сектор.

Риболовът в райони, в които има популация на делфини, ще бъде забранен. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева след среща при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и еколози от организацията "Да запазим Корал". Срещата бе инициирана от премиера Бойко Борисов във връзка с измирането на делфини в Черно море.

Министър Танева подчерта, че това е първата спешна мярка, която правителството ще предприеме за опазване на популацията на делфините.

„Районите ще бъдат уточнени според данни на Министерството на околната среда и водите. Забранителната заповед за улов ще бъде представена и на органите за Граничен контрол и МВР, които указват подкрепа при извършването на контрол ”, заяви още тя.

Десислава Танева обяви, че има работна група, която изготвя промените в Закона за рибарството и аквакултурите и те ще бъдат обсъдени с неправителствения сектор.

„Сред най-важните промени е ограничаването на различните видове риболов, които нарушават биологичното разнообразие”, уточни министърът на земеделието и храните. По думите й, с новия закон, рибарите ще бъдат задължени да оборудват мрежите си с акустични устройства.

Като пример тя посочи, че има реализиран успешен проект по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г. в град Балчик.

Министърът обясни, че благодарение на устройствата малките делфини няма да се задушават в рибарските мрежи, като ще  получават сигнали, за да избягват местонахождението на риболовните уреди.

Министър Танева допълни още, че закупуването на акустичните устройства е допустимо и по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

Рибарските мрежи ще бъдат оборудвани с акустични устройства, които да отблъскват младите делфини, информираха още от Министерския съвет. Според експерти подобни устройства струват около 500 лева.

Главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че Гранична полиция ще използва катерите и техниката си за защита на делфините и контрол на риболова в забранените райони.

Наказателният кодекс предвижда и затвор до пет години при унищожаване на защитени видове, припомни министър Ивелина Василева.

Приблизителната популация на делфини в изключителната икономическа зона на България в Черно море е около 15 000 броя, съобщи експерт на МОСВ.

Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал" подчерта, че само 5 - 10 процента от мъртвите делфини в Черно море биват изхвърлени на брега, а на година загиват около хиляда делфини, което е цялата млада популация.

Ако тенденцията се запази, след 15 години делфините в Черно море ще изчезнат, предупреди Русев.

21:52ч. 21.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.