Нови технологии:

Роботи ще заместват пастирите в Австралия

Роботи ще заместват пастирите в Австралия

Макар ефектите от роботизацията да се усещат най-осезаемо в промишлеността, в последните години роботите все по-усилено навлизат и във фермите, заменяйки хората. Компанията Harvest Automation например отдавна произвежда компактни роботи, които пренасят и подреждат саксийни растения. Наскоро стана ясно и че стартъпи в земеделския сектор планират да изградят напълно автоматизирани ферми в Япония до 2017 година.

Едно от най-големите достижения на роботизираното фермерство се оказва Shrimp – машина на четири колела, която пасе стада домашни животни. Симпатичен и малък, апаратът може да пасе по-малки стада от около 20-150 животни. Дефицитът от човешки ресурси в сектора и усиленото развитие на селското стопанство обаче карат австралийски инженери да разработват усъвършенстван робот пастир, програмиран да се грижи за големи стада.

 

 

Роботът ще разполага със специални термо- и зрителни сензори, за да идентифицират промени в телесната температура, симптоми на заболяване или нараняване при животните, обясняват от Университета в Сидни, където е разработен апаратът.

Изпитванията на робота, който все още няма име, са започнали през юни 2016 г. в стопанства в централен Нов Уелс, като ще продължат две години. Според плановете на създателите му, предстои през следващите няколко години да се работи по подобрения на машината. Например - да преодолява по-лесно пустинни терени и да идентифицира по-бързо проблеми при животните.

Любопитен факт е, че един от експертите в екипа е участвал и в разработката на още един фермерски робот. Машината на име Ladybird може да направи разлика между насаждения и плевели и съответно да премахва плевелите.

Страховете от автоматизация карат много хора да бъдат подозрителни към роботите, но машините могат да запълват липсите на трудовия пазар, смятат създателите на апарата. Според тях именно роботизацията е ключът към успешното преодоляване на затрудненията и липсата на достатъчно кадри в сектора.

 

16:24ч. 18.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.