Модерни времена:

Робот коси градината по график и под час

Робот коси градината по график и под час

У нас първите роботизирани косачки се появяват преди 6-7 години.

Иновациите постепенно навлизат и в градината, защото дори тези, които обичат да копаят, садят и плевят неуморно, имат нужда от отмяна. В някои случаи става дума за дребни, но изключително полезни инструменти. Всеки, който е вадил глухарче, знае, че това е трудна задача, защото растението има дълбоки корени. Но проблемът вече е решен с остра и дълга като шило лопатка, която помага да се справите лесно с почистването на тревната морава.

На пазара се предлагат и други нововъведения, които подобно на домакинските електроуреди пестят време и сили - моторни метли, храсторези, аератори, машини за чистене на сняг. Но може би най-революционното нововъведение са роботните косачки.

У нас първите роботизирани косачки се появяват преди 6-7 години на цени като за техноманиаци – около 7 хил. лв. Днес устройствата струват наполовина и тенденцията е цената да пада. Голямо е обаче удоволствието да имаш този продукт.

Роботът е подходящ за терени с площ до 6000 кв. м. Работата му се програмира по дни и часове. Когато енергията на акумулатора се изхаби, косачката се захранва сама в зарядна станция и отново може да продължи работата си. Теренът, в който машината ще работи, се огражда с помощта на кабел, а сензори не й позволяват да се блъска в дървета, храсти и други препятствия. 

Роботът е много лек - от 9 до 14 кг, и върши работата си почти безшумно. Другото му предимство е, че щади природата, защото работи с батерии и по този начин не отделя вредни емисии. Консумацията на енергия е много ниска. Разходите за електричество са от 12 до 30 лева за една година в зависимост от размерите на градината. Устройството може да коси и в дъждовно време, стига наклонът да не е повече от 35%.

Освен, че спасява стопанина си от едно досадно задължение, роботът подобрява качествата на чима и премахва мъха. Собственикът обаче трябва редовно да почиства терена от малки камъчета, борови шишарки, клони от дървета или гнили плодове. Те няма да причинят повреда, но ще намалят значително живота на ножовете.

Скъпоценният помощник има защити срещу крадците – това е пин код, без който не може да работи.

23:42ч. 18.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.