Бъдещето днес:

Робот следи едрия добитък в Австралия

Робот следи едрия добитък в Австралия

Работи с батерия, на четири колела, скорост от 9 до 12 м/час на равен терен.

SwagBot, както е името на машината, е робот на четири колела, който може да засича или излъчва различни сигнали, докато следи стадата. Подходяща за малки ферми, това е поредна разработка на австралийския център за селскостопански роботи.

Макар засега да е само прототип, на който предстои да бъдат направени редица тестове, SwagBot дава заявка за много добри резултати в бъдеще. От направените дотук опити машината е доказала, че може да се придвижва ефективно в труднодостъпна среда. “Заради типа терен е необходимо да имаме достатъчно мощност и капацитет за работа по неравна повърхност и в труднодостъпни зони”, обясняват от университета в Сидни, където се разработва проектът за селскостопански роботи.

В допълнение на SwagBot, австралийските изследователи разработват и други две машини. Едната високоскоростно унищожава плевели, използвайки насочена малка доза течност, а другата следи насажденията в обширни по площ терени, извършва картографиране и събира реколтата.

Едрите фермери, които произвеждат за промишлеността, понякога за големи световни корпорации, използват подобни машини, за да получат максимален резултат. Ако те станат достъпни и в по-малките ферми, това ще ги направи по-конкурентоспособни спрямо едрия бизнес. SwagBot има техническия потенциал за това, но цените също трябва да станат достатъчно ниски.

Според доклад, работещите с батерия роботи на четири колела могат да достигнат скорост от 9 до 12 м/час на равен терен. Като цена на този етап се предвижда SwagBot да се вмести в диапазона 20-25 000 долара. Очаква се обаче и развитието в сектора да продължи, а с появата на по-голямо разнообразие от подобни машини, цените им ще се понижат.

Междувременно доклад, изготевен от Организацията по храни и земеделие към ООН, разкрива, че до 2050 г. селскостопанският сектор ще се разрастне със 70% за да посрещне очакваните нужди. Това, разбира се, означава, че фермерите ще трябва да увеличат добивите си драстично и роботизацията е едно от парчетата от пъзела, чрез който това ще стане възможно.

12:29ч. 05.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.