:

Розите се режат до коляно преди студовете

Розите се режат до коляно преди студовете

Основната резитба на розите се извършва през есента и обикновено това се прави през втората половина на октомври или в началото на ноември. Препоръчваме стъблата да не се изрязва по-ниско от 40-50  см, съветват от фирма „Флоров“, която произвежда рози, декоративни растения и овощен посадъчен материал върху повече от 50 декара в Павликени. Тази висока резитба може да е грозна, но е 100% живот за розата, тъй като тя започва да мръзне отгоре надолу, обясняват специалистите. Някои хора ги кастрят много ниско и така при големи студове измръзва присадката. Затова съветът е: режете до коляно, за да има къде да измръзне и къде да остане.

В този сезон розите трябва да бъдат наторени, за да изкарат зимата. Това е задължително, защото растенията не изпадат в пълна летаргия. И те като хората имат нужда от витамини, за да са здрави. Дозата е по една супена лъжица комбиниран тор – NPK, който се поръсва на около педя от корените на растението. После се зарива добре с почва и се полива.

Не са препоръчва зазимяване с буркани и туби. Получава се парников ефект и после растенията загиват.

На пролет ги режем смело на три пъпки. Така се стимулира присадката, от която ще излязат новите леторасли, които ще цъфтят.

22:31ч. 20.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.