И пак проблем:

Николина Узунова: Розоберът е пред провал заради еднодневните договори

Николина Узунова: Розоберът е пред провал заради еднодневните договори

Договорът трябва да бъде сключен преди работникът да влезе в розовите масиви, което се случва призори в 4-5 часа.

В навечерието на розовата кампания земеделските производители са изправени пред практическа невъзможност за сключване на изискуемите от законодателството еднодневни трудови договори за кампанийна работа.

Министерството на труда и социалната политика е сигнализирано многократно за проблема, съобщи за БНР Николина Узунова, изпълнителен директор на Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика".

Тя нарече еднодневните трудови договори уникална правна възможност без алтернатива при наемане на работници за сезонни кампании, но изброи редица несъвършенства на правната уредба, които затрудняват приложението им. 

Процедурата по сключването и отчитането на тези договори е времеемка. При добра, стройна организация и добро съдействие от безработните лица оформянето на един договор отнема около 3 минути, а по време на розовата кампания един производител на ден наема между 400 и 600 души.

Договорът трябва да бъде сключен преди работникът да влезе в розовите масиви, което се случва призори в 4-5 часа. Николина Узунова обясни:

Практически сме изправени пред варианта да извикаме работниците няколко часа преди розобера, дори без да знаем кои точно са работниците, защото те решават в коя градина да отидат. 

Не може земеделският стопанин да бъде изправен пред толкова тежка процедура, в която той е единствено действащо лице и за което ще бъде санкциониран, ако договорът не бъде сключен, отбеляза Узунова.

Санкцията за несключен договор е 1 500 лв.

Месец и половина преди започването на розобера, собственици на големи масиви в района на Карловско са силно притеснени, че липсва работна ръка, която ще прибере реколтата, информира и БНТ.

Основната причина според тях е, че площите с розови насаждения през последните години са се увеличили почти двойно. Розовите масиви в община Карлово вече надхвърлят 9 хиляди декара.

Заради това, че площите стават много, а няма работници, някои, които имаха намерение да засаждат рози, вече се колебаят дали да го осъществят, а други обмислят да продадат масивите си.

На снимката - Тържественото откриване е едно, работното всекидневие - съвсем друго.

11:40ч. 27.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.