Челен опит:

Челен опит - В Румъния щели да поскъпват храните, за да не се хвърлят

Челен опит - В Румъния щели да поскъпват храните, за да не се хвърлят

Министърът на земеделието на Румъния Ахим Иримеску предлага цената на хранителните продукти да бъде увеличена като мярка срещу изхвърлянето им, съобщават местните медии, цитирани от електронното издание "ЮрАктив".

Според него само по този начин сънародниците му ще престанат да разхищават храната.

"Румънците препълват хладилниците си с продукти, чийто срок на годност бързо изтича. Признавам, че това се случва и на мен. Едно от решенията за намаляването на потреблението на петрол и твърдо гориво е да се увеличи цената - същото нещо може да се приложи и на пазара на хранителните стоки.

Ако цената на един килограм месо се определя правилно, тогава потребителите ще се замислят, преди да го купят, а след това и да го изхвърлят", смята аграрният министър Иримеску.

Той е убеден, че подобна политика ще доведе до промяна в мисленето на румънците, свързано с покупката и потреблението на хранителни стоки.

"Човечеството е изправено пред криза, свързана с хранителните продукти. Според мен ще бъде по-полезно да се промени начинът на мислене на хората. Вярвам, че Румъния има възможност да реши този проблем", убеден е министър Ахим Иримеску.

Оглавяваното от него ведомство вече е сформирало специална работна група, чиято задача е да предложи дългосрочно решаване на проблемите с изхвърлянето на хранителни продукти. В нея участват 25 обществени и частни организации.

"Знаем, че в момента в Европейския съюз не можем да произвеждаме без субсидии стоки на достъпни цени за потребителите", напомни румънският министър на земеделието. Иримеску заяви също, че всяка година Брюксел харчи за аграрния сектор в ЕС около 40 милиарда евро.

Той похвали програмите, въведени в много от западните европейски държави, според които хранителни стоки, чийто срок на годност скоро предстои да изтече, да се пускат в магазинната мрежа на по-ниски цени, за да могат да си ги купят и по-бедните, вместо да бъдат изхвърляни.

"Заинтересувани сме да изхвърляме възможно най-малко" храна, добави той.

 Как е другаде

В началото на годината Франция прие закон, забраняващ на супермаркетите да изхвърлят храна с изтекъл срок на годност като мярка срещу разхищението на стоките. Големите магазини са задължени да сключат договор с благотворителни организации, на които да даряват продуктите с изтичащ срок на годност.

Според статистиката във Франция годишно се изхвърля около 7 милиона тона храна, като 11 % от тях отиват на сметищата от магазините за хранителни стоки.

21:41ч. 23.10.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.