Още една възможност:

Русия разрешава вноса на агропродукти за детски храни

Русия разрешава вноса на агропродукти за детски храни

Постановлението е издадено на 27 май 2016 г. Вносителите трябва да доказват целевото им предназначение.

По време на XX-я Международен икономически форум в Санкт Петербург министър Десислава Танева се срещна с министъра на селското стопанство на Руската Федерация Александър Ткачов.

Важна тема в разговора бе издаденото на 27 май 2016 г. Постановление на правителството на Руската федерация, с което месото и зеленчуците, предназначени за производство на детски храни се  изключват от списъка на хранителни продукти, забранени за внос.

Съгласно Постановлението, вносът на тези продукти за производство на детски храни се разрешава при потвърждаване на целевото им предназначение, като вносителите ще трябва да докажат, че продуктите, които влизат Русия, са предназначени за детска консумация.

Руската страна заяви, че в момента са на работно обсъждане нормативните актове за процедурите, които ще приложат това Постановление.

„Темата, която вълнува най-много цялата земеделската общност в България е отпадането на ембаргото и ще могат ли изнасялите ембаргови стоки предприятия да ползват старите одобрения или ще трябва отново да заявят и получат одобрение", посочи министър Танева.

Руската страна информира, че след изтичане на 2 години от прекратяване на доставките към Русия, българските предприятия трябва да минат нова процедура по одобрение.

 По време на срещата се обсъди предложение за провеждане на работна среща с представители на Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор с цел изясняване на казуса с едностранната забрана на фитосанитарните сертификати за растителни продукти, които не са ембаргови.

Танева съобщи, че в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са постъпили заявления от редица нови предприятия, които имат желание за търговия с Русия след отпадане на наложените ограничения.

Тя посочи, че предприятия с руско участие са инвестирали близо 35 млн. евро в изграждане на лозови насаждения и винарни в България, като са се възползвали и от европейски програми за подкрепа. Подобни инвестиции има и в предприятия за преработка на зеленчуци, а отскоро има и заявен интерес за преработка на тютюн.

16:58ч. 18.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.