Съвет на специалиста:

Садете бадеми с по-твърди черупки заради птичите набези

Садете бадеми с по-твърди черупки заради птичите набези

Жестоките нападения на птици, които от няколко години унищожават реколтата от редица култури, налагат да се извърши промяна и в сортовете  бадеми за засаждане. Това препоръча  Кънчо Кънев, собственик на един от големите бадемови разсадници в страната.

„Години наред се търсеха сортовете с мека черупка, тъй като ядките им се вадят по-лесно. Но времената се промениха.  Свидетели сме на необичайни набези на птици върху овощните насаждения. За отрицателно време бадемовите дървета са опустошени. Затова ако искате реколтата ви да оцелее, е добре да се ориентирате към твърдите и полутвърдите сортове“, съветва Кънчо Кънев.

Той препоръчва комбинацията от „Старт“ и „Аспарух“ или „Никитски“. „Аспарух“ е с мека черупка, но от него се слагат ограничени бройки, защото служи за опрашител. Плодовете му трябва да се берат, щом започнат да зреят. Може също да се засажда „Лоран“. Има достатъчно нови сортове, които заслужават внимание с оглед на запазването от птиците, посочи производителят.

В момента в разсадника на Кънев край Айтос се предлагат 7-8 от най-търсените сортове – „Старт“,  създаден от доц. Серафим Серафимов,  „Никитски 526“, „ Аспарух“, „ Нонпарел“, който  е книжно-черупков, „Никитски 584“, „Ароматичен“, подходящ за приморските райони, и други.

Интересът е изключително голям, тъй като много фермери се насочиха към отглеждане на тази овощна култура. Според Кънев през последните години в страната са създадени 5-6 хил. декара нови бадемови насаждения.

Най-подходящото време за засаждане на бадема е есента, но това трябва да стане най-късно до края на декември, за да могат растенията да се прихванат. Засаждане през март не се препоръчва.

09:18ч. 25.10.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.