:

Садете овошки според района, в който се намира градината

Садете овошки според района, в който се намира градината

Два са периодите в годината, в които може да садим овощни дръвчета – рано напролет и през есента. Според специалистите по-доброто време за прихващане на овошките е след листопада – в края на октомври или ноември, тъй като през зимата има повече влага в почвата

Как да изберем сорт? Това зависи основно от района, в който се намира градината. За планинските и полупланинските райони се препоръчват по-ранни сортове – например "Чачанска ранна слива", която узрява между 15-25 юли. От по-късните може да заложите на "Стенлей". Това са сини сливи с едри и сочни плодове с отделяща се костилка, които зреят в края на август и началото на септември и са чудесни за ракия. От ябълките най-подходяща за полупланинските райони е  „Златна превъзходна“, която зрее от средата до края на септември. В равнинните райони виреят добре „Джонатан“ и „Флорина“. За ябълките обаче е нужен опрашител. Иначе плодовете им ще бъдат малко и няма да са качествени. "Златна превъзходна" например върви ръка за ръка с "Мелроуз" или "Гренисмит".

Липсата на подходящ опрашител е причина много стопани да бъдат разочаровани от своите овошки и да обвиняват производителите за качеството на посадъчния материал. Всъщност една от причините за това, че дръвчето не ражда, е че в радиус от 500 метра няма сорт, с който да се опраши.

Същата е и ситуацията при черешите. За да плододава добре сочната хрущялка "Ван", както и "Бигаро бюрла", се нуждаят от присъствието на дръвче от сорта "Наполеон". Тази важна информация трябва да бъде дадена на хората навреме. Иначе те ще дадат парите си навятъра.

Новият хибрид на Института по овощарство в Пловдив– сливо-кайсията, се развива най-добре в близост до сливови или кайсиеви насаждения. Сливо-кайсията „Стендесто“ произхожда от сливовия сорт „Стенлей“ и кайсиевия „Модесто“ и е устойчива на опасната болестта шарка по сливата, има висока захарност и съчетава витамините и минералите в двата плода.

Самоопрашващи са прасковите и кайсийте. Това означава, че дори да са сами в градината, ще раждат  добре.

И още един съвет - бадеми и смокините са за по-топлите райони на страната, а не за високото Софийско поле.

13:34ч. 27.10.2015г.
a

<a href=http://vscialisv.com/>п»їcialis[/url]

amaxizKar
22:21ч. 06.06.2021г.

Оставете коментар: