За градината:

Саксиите с мушкато се подготвят още през януари

Саксиите с мушкато се подготвят още през януари

Макар че през януари навън е люта зима, това е времето да подготвим саксиите с мушкато за новия сезон. Повечето хора мислят, че знаят всичко за отглеждането на тази китка. Но това не е така. Някой се радват месеци наред на едри и богати цветове, а други – на листа.

Причината да има само листа е, че хора се бавят с пресаждането на растенията. Смятат, че това се прави на пролет, но от 30 ноември наклонът на слънчевите лъчи се променя и през януари часовете на слънцегреене са много повече. Така за цветята на остъкления балкон пролетта е вече дошла.

Това означава, че може да започнете да залагате чепки за вкореняване. Така те ще имат 40-50 дни, за да пуснат корени, да се развият и през април вече ще бъдат готови да цъфтят. Ако закъснеете с тази операция, ще се радвате на цветове едва през лятото.

Важно е да се подбере зряла чепка - тя трябва да не е нито много твърда, нито прекалено крехка и да е близо до разклонение.

Може да се сложи във вода, за да пусне корени, но може да я „боднете“ направо в сандъчето, където ще се прихване.

Ако искате да запазите майчиното растение, трябва да го подмладите. Саксията първо се полива добре и се чака водата да се отцеди. Тогава корените се скъсяват с по около 5 см, а от стъблата на старото растение се оставят т. нар. рамена с дължина около 10 см. Те се пресаждат в саксия, която се поставя на светло. С ежегодна  резитба и нова пръст растението може да изкара 2-3 г.

За успеха на начинанието е важно и кога го правим. От хилядолетия хората са съобразявали градинските работи с лунните ритми. Според специалистите най-доброто време за пресаждане на стайни растения е когато луната се намира в знакът на Дева.

Бабиното мушкато се изнася навън за Гергьовден, такива са традициите от много години, затова не бързайте. Нищо, че Великден понякога е в началото на април. Така цветята ви няма да станат жертва на късни слани.

Мушкатото е многогодишно растения, а родината му е Южна Африка. Казват, че българското название „мушкато“ е свързано с това, че растението се прихваща лесно. Може да достигне 50-80 см височина. Младите леторасли са месести и мъхести, а старите – вдървени. Родът наброява над 400 вида, включително голям брой хибриди. Най-разпространени са зоналните (Pelargonium zonale).

През зимата мушкатото не се полива често. Причината е, че излишната вода лишава корените от кислород. Така те лесно загниват. Затова е добре да поливаме само когато пръстта в саксиите е суха. 

11:27ч. 24.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.