Мерки:

Световната банка отпуска 500 млн. долара за климата

Световната банка отпуска 500 млн. долара за климата

Световната банка ще отпусне 500 млн. долара на развиващи се страни, които да помогнат за ограничаването на парниковите емисии и глобалното затопляне. Програмата е финансирана от Германия, Норвегия, Швеция и Швейцария, които осигуряват началните 250 млн. долара за т.нар. "Условия за трансформиране на въглищните активи", които да заработят от догодина.

Очаква се другата половина от предвидените средства да бъдат набавени от предстоящи дарения. Планът предвижда подпомагане на държави в замяна на определено количество ограничен въглероден диоксид. Началото му съвпада с международната конференция COP21, която започва днес в Париж и ще обедини усилията на близо 200 държави за постигането на трайна договорка за ограничаване на глобалното затопляне.

Според банката награждаването на страни за количественото намаляване на емисиите ще подпомогне енергийната ефективност, използването на възобновяеми източници, управлението на отпадъците и транспортните системи в големите градове. Според много първоначални анализи именно отпускането на средства от по-богатите страни за развиващите се, е ключът към постигането на ефективно споразумение в Париж. Улесненията, които ще работят чрез пазарни механизми, ще подпомогнат първоначално заявените от отделните държави планове за ограничения на емисиите.

Пазарните механизми са ефективен начин за ограничаване на въглеродните емисии. Очакваме да постигнем значителен ефект чрез улесненията и да подсигурим устойчивост в процеса за ограничаване на парниковите газове, дори след първоначалното подпомагане, заяви премиерът на Норвегия Ерна Солберг в специално изявление.

10:43ч. 01.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.