:

Световното производство на пшеница ще расте при спад на консумацията

Световното производство на пшеница ще расте при спад на консумацията

Запасите ще продължат да бъдат на рекордно високи нива.

Световното производство на пшеница ще расте, но консумацията ще намалява - прогнозира земеделското министерство в САЩ (USDA), цитирано в Инвестор.бг.

Последните предвиждания за глобалното предлагане на пшеница на земеделското министерство в САЩ са за повишение с 1 млн. тона до рекордните 733,1 млн. тона.

Производството в Европейския съюз ще достигне до 160 млн. тона. Това представлява повишение с 1,5 млн. тона спрямо предходната прогноза на USDA от  март. Производството в Аржентина ще достигне нива от около 11,3 млн. тона.

Световният износ на пшеница също се очаква да се повиши с 0,4 млн. тона до 163,1 млн. тона, се казва в прогнозата, която е цитирана в бюлетин на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА).

Прогнозите за консумацията на пшеница за 2015/2016 маркетингова година, е, че тя ще бъде по-ниска с 0,7 млн. тона (по-ниски са прогнозираните количества както за човешка консумация, така и за използването за фуражи).

Запасите ще продължат да бъдат на рекордно високи нива.

Производството на ечемик и царевица в световен мащаб също ще се очаква да е по-високо през 2016 година.

Страните от източния фланг на Черноморския басейн  се очаква да увеличат значително производството на слънчоглед и фуражно зърно до 2020 г., информират анализаторите.

Експертите съобщават, че развитието на зимните култури в България върви нормално, благоприятствано от подходящите и меки климатични условия в началото на годината.

На този етап по предвиждания на ЕК добивите ще са на стабилни нива, по-високи от миналогодишните. Очаква се ръст от 7% в добивите от мека пшеница и 15% ръст в добивите от царевица и слънчоглед.

Високите запаси от предходната година, очакванията за високи добиви в ЕС и останалите основни страни производителки се очаква да продължат да допринасят за поддържане на ниски цени на зърнено-житните култури.

Най-сериозен се очаква да бъде натискът върху цените на зърнените, като по-слабо ще бъде влиянието върху маслодайните култури, където цената на слънчогледа ще зависи не само от предлагането тази година, но и около събитията с палмовото олио.

Прогнозните резултати за цените на основните култури, направени от екипа на САРА, показват, че дори да има лек ръст през май на средната цена на пшеницата, той ще бъде минимален.

Очакванията за цените на слънчогледа продължават да са положителни, като се очаква те да се задържат на по-високи от миналогодишните нива.

 

16:31ч. 07.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.