DuPont и Dow Chemical:

Сделка за 130 млрд. долара и нова фамилия DowDuPont.

 Сделка за 130 млрд. долара и нова фамилия DowDuPont.

Споразумението още не е одобрено от регулаторните органи.

Двете американски химически корпорации DuPont и Dow Chemical официално потвърдиха за сливането си. Следката ще бъде извършена изцяло с взаимното изкупуване на акции на стойност 130 млрд. долара.

Двете компании са обсъдили още възможността след време бизнесът им да бъде разделен на три, пише Business Insider.

Предстои обаче споразумението да бъде одобрено от регулаторните органи на няколко държави, като в крайна сметка това може да породи затруднения за осъществяването му.

Независимо от това, вече е ясно и името на новия фармацевтичен гигант – DowDuPont.

Ако след време бизнесът на бъдещата компания се раздели, тогава ще бъдат създадени три отделни фирми, фокусирани в сферата на селското стопанство, в производството на материали и на специализирани продукти.

Акционерите на DuPont и Dow Chemical ще държат по 50% от акциите на мегакомпанията. Тя ще се управлява от Ед Брийн, който в момента е изпълнителен директор на DuPont, а настоящият ръководител на Dow Chemical Андрю Ливерис ще бъде изпълнителен председател.

Акционерите в Dow Chemical ще получат по една акция на DowDuPont за всяка акция на Dow Chemical, която притежават, докато акционерите в DuPont ще получат по 1.282 акции от DowDuPont за всяка тяхна акция на DuPont.

Акциите на DuPont поевтиняха с близо 4%, до 71.60 долара, в предборсовата търговия днес, 11 декември, докато тези на Dow поскъпват с 1.6%, до 55.77 долара.

Отделно Dow Chemical обяви, че ще закупи оставащия дял в смесеното си дружество с производителя на защитни стъкла Gorilla Glass Corning.

Сделката вероятно ще бъде обект на доста сериозно внимание от страна на регулаторните органи.

17:16ч. 11.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.