Заради обилните валежи:

Сега е моментът за застраховка срещу бури и градушки

Сега е моментът за застраховка срещу бури и градушки

Всички зеленчукови култури, които са вече поникнали или засадени на открито, в момента могат да се застраховат срещу буря и градушка. Това съобщиха застрахователи пред AgroLife по повод повишения интерес към тези полици заради честите и обилни валежи. Сега, например, е най-подходящият момент за сключване на застрахователно покритие за картофите, полските домати, лозята, слънчогледа и царевицата.

България се намира в силно градобитен район и сключването на полица срещу стихиите е препоръчително. Още през 1895 г. у нас е бил приет закон за задължително застраховане на земеделските производители за риск от градушки, тъй като щетите са  големи, припомнят от застрахователния бранш. В някои случаи реколтата може да бъде унищожена на 100%.

В момента почти всички компании на българския пазар предлагат застраховка срещу буря и градушка, като презастраховат риска в чужбина.Затова при настъпване на събитие, винаги плащат.

В момента е в ход схемата за съфинансиране на застрахователни премии от държавата. Заявките се подават в областните  дирекции на Държавен фонд "Земеделие".  За тази цел през 2016 г. е предвиден бюджет от 1,5 млн. лева. Максималният размер на подпомагане, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65 % от стойността на застрахователната премия. Това означава, че в най-добрият случая фермерите ще платят само 35% от дължимата сума. На такава помощ могат да разчитат стопаните, които отглеждат плодове, зеленчуци, десертно грозде, етерично-маслени култури, тютюн. Желаещите трябва да подадат заявление в областните дирекции на ДФ„Земеделие”. Оттам се издават удостоверения, че могат да участват в програмата, след което се сключва полицата. До 30 септември фермерите трябва да представят застрахователните си полици в отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ в областните дирекции на ДФ „Земеделие”. Срокът за изплащане на средствата е до 16 декември тази година. 

10:53ч. 13.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.