В помощ на градинаря:

Сега е моментът за създаване на нови ягодови насаждения

Сега е моментът за създаване на нови ягодови насаждения

Началото на септември е най-подходящият момент за създаване на нови ягодови насаждения. Изключения от правилото правят по-високите и влажни райони на страната, където това може да бъде направено и по-рано – през първата половина на август.

Добре е да знаете, че при късно засаждане ягодовите насаждения не плододават през първата година, докато иначе се получава задоволителна реколта.

Мястото, което сте избрали, сее подравнява, очиства се от плевели и се наторява, съветва агроном  Свободка Ангелова. Нормата за наторяване на кв. метър е  7-8 кг оборски тор, 60 г суперфосфат и 30-35 г калиев сулфат. Количеството се разхвърля равномерно върху цялата площ, след  което мястото се риголва на 40-50 см дълбочина.

Обикновено в малките домашни стопанства се комбинират няколко сорта. Садете ги на отделни редове, съветва Ангелова.

Много важно е качеството на посадъчният материал – то трябва да е много добро. Непосредствено преди засаждането коренова система се съкращава леко. Растението се засажда 2-3 см по-дълбоко, отколкото е било  в разсадника. Разстоянието между  отделните стръкчета е 15-20 см, а между редовете - на 30-40 см.

Изключително важна е поливката – необходимо е да осигурите по 1-2 литра вода на всеки стрък. Ако след засаждането времето е сухо, се налагат още няколко поливки до есента.

След  седмици може да направите проверка и да подмените растенията, които не са се прихванали.

 

21:09ч. 11.09.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.