:

Седем фалшиви марки сирена откриха от Агенцията по храните

Седем фалшиви марки сирена откриха от Агенцията по храните

Няма масово предлагане на фалшификати, но производителите използват сухо мляко, а сирената са с високо водно съдържание и ниска масленост.

В седем марки сирена, произведени в четири предприятия, има палмово масло вместо животинска мазнина. Фалшификациите са открити след лабораторни анализи и проверки на Българската агенция по безопасност на храните за съдържание на немлечни мазнини в сирената.

От края на месец май инспекторите са тествали 274 проби от различни търговски обекти във всички области на страната.

Проверени са както кварталните магазинчета, така и хипермаркетите, а изследваните продукти са от производство на всичките 235 млекопреработвателни предприятия. От тях 179 произвеждат само млечни продукти, 56 произвеждат и млечни, и имитиращи продукти.

На нарушителите са съставни актове и са подложени на зачестен мониторинг с взимане на проби, съобщиха от БАБХ.

От обекти за търговия на дребно са взети 205 проби, 41 от складове за търговия с храни, 10 от детски градини, 15 заведения за обществено хранене и 4 от млекопреработвателно предприятие.

С цел анализ на максимално различни по естество млечни продукти, на лабораторно изпитване са подложени 136 проби сирене, 75 - кашкавал, 24 - краве масло, 33 - проби кисело мляко, 5 - катък и извара, и по една проба от прясно мляко и айран.

Получените данни сочат, че на пазара в страната не се предлагат масово млечни продукти с вложени немлечни мазнини, а постоянното вземане на проби има дисциплиниращ ефект, коментираха от Агенцията по храните.

Засилените проверки от страна на БАБХ започнаха, след като от Асоциация "Активни производители" призоваха държавната агенция да започне регулярно тестване на млечните продукти.

Проучване през месец май т.г. от страна на асоциацията показаха драстични нарушения при производството на сирена и занижено качество на млечните продукти. Тогава бяха тествани в акредитирана лаборатория общо 36 марки краве сирене, а анализът беше показал, че млечните продукти масово не се произвеждат съгласно утвърдената технология за истинско българско саламурено сирене.

Заместването на млечната мазнина с вредните трансмазнини е само един от начините на фалшификация. Беше установено, че производителите използват сухо мляко, а сирената са с високо водно съдържание и ниска масленост. Другият начин на фалшификация е добавянето на ензима трансбутаминаза, който втвърдява млечния продукт, но пък уврежда протеините в него. Така производителите пестят количеството на вложеното мляко.

22:40ч. 24.10.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.