:

Сезонните работници не губят обезщетенията за безработица

Сезонните работници не губят обезщетенията за безработица

Над 180 хил. еднодневни договора са регистрирани от началото на годината

Част от сезонните работници на полето с еднодневни трудови договори са получавали обезщетения за безработица, което е допустимо по закон. Това стана ясно от данни, представени от социалния министър Зорница Русинова, по време на парламентарния контрол.

Над 180 хил. еднодневни договора са регистрирани от началото на годината досега, като голям брой от тях са в Стара Загора (над 38 хил.), Пловдив (27 хил.) и Хасково (20 хил.). Най-много такива договори са сключвани в лозарството.

Въвеждането на разпоредбите за еднодневни трудови договори по чл. 114а от Кодекса на труда цели изсветляване на сивата икономика, заяви министърът. Тя припомни, че по закон наетите на полето с такива контракти продължават да ползват различни социални помощи и регистрацията им в Агенцията по заетостта не се прекратява.

От началото на годината до 17 юли 2015 г., когато бяха въведени еднодневните договори, с тях са били наети 22 321 лица. От тях 320 са получили обезщетение за безработица. Общият размер на изплатените обезщетения за безработица за тази група е малко над 16 хил. лв. 

Зорница Русинова заяви още в отговор на депутатски въпроси, че от 11 години насам за пръв път в България има безработица под средноевропейското ниво.

В края на август в бюрата по труда са регистрирани 261 хил. безработни, с 45 хил. по-малко на годишна база.

Безработните над 50-годишна възраст намаляват с 10 хил. спрямо първото полугодие на 2015 г. Те са 126 500, или 40% от всички безработни. Министърът изброи различни мерки, насочени към тази група и допълни, че за националната програма „Помощ за пенсиониране“ е предвидено финансиране от 1,6 млн. лв.

През 2016 г. по Закона за насърчаване на заетостта се финансират част от разходите за труд на работодатели, осигурили работа на част от целевата група, за период от 6 месеца, допълни тя.

09:00ч. 17.09.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.