:

Селските казани ще варят ракия само 6 месеца

Селските казани ще варят ракия само 6 месеца
Занапред селските казани ще варят ракия само през лятото и есента. Разрешеният срок ще бъде от 1 юли до 31 декември. Това реши на 5 ноември комисията по бюджет и финанси в Народното събрание по предложение на Агенция “Митници”. 
 
От години насам Националната лозаро-винарска камара заедно с големите винпроми в страната, настояват да има ограничения и в казаните да не се изварява ракия целогодишно. Мотивът на бранша е, че плодове, от които да се прави домашната ракия има само през лятото и през есента. Затова през останалите месеци на годината има сериозен риск да се изварява алкохол без бандерол, който се продава в търговската мрежа. По данни на Националната лозаро-винарска камара държавата губи приходи от акциз и ДДС в размер на 60-70 млн. лв. от сивия сектор в бранша.
 
Въвеждат се и още ограничения. Малки обекти,  които изваряват ракия ще могат да разполагат казани с до 500 литра алкохол, вместо досегашните 1000 литра. В противен случай трябва да се регистрират като данъчен склад.
 
Ако операторите на селски казани искат да работят извън летните месеци, трябва да поискат разрешение от Агенция “Митници” и да се регистрират като акцизен склад, предвиждат още промените.

Законът позволява да могат да се изваряват до 30 литра ракия на домакинство с отстъпка в акциза. За това количество налогът е 550 лева за 1 хектолитър чист алкохол, или 2,20 лв. за литър 40-градусова ракия. За всеки литър над трийсетия трябва да се заплаща пълната акцизна ставка от 1100 лева за 1 хектолитър чист алкохол или 4,40 лв. за 1 литър.

Ако някой бъде хванат, че прави ракия в нерегистриран казан, трябва да бъде наказан с глоба до 3 хил. лв. за физически лица и имуществена санкция от 2 хил. до 6 хил. лв. за юридически.

17:21ч. 05.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.