:

7 селски общини ще връщат 13 млн. лв. в бюджета

7 селски общини ще връщат 13 млн. лв. в бюджета
13 млн. лв. ще трябва да върнат български общини на хазната по заявени проекти по Програмата за развитие на селските райони, които не са изпълнили до крайния срок – 15 октомври тази година. Това съобщав в днешния брой на вестник “Труд” министърът на земеделието и храните Десислава Танева.
 
“Това е изключителен успех, ние имахме 1368 проекта за 1,873 млрд. лева и се оказа, че само по 7 проекта не са подадени заявки за плащания и сега тези кметства трябва да върнат 13 млн. лв., взети аванси”, добавя Танева.
 
Министърът посочи още, че по оперативни данни към 15 октомври, когато бе крайният срок кметствата да декларират, че са завършили проектите си и да поискат изплащане на субсидията, не са подадени заявки за плащания за 87 млн. лева.
 
“Това обаче не са загубени пари, защото програмата бе значително наддоговорена. Така че тези 87 млн. лв. ще се окажат в наддоговорената част и вероятно няма да има и стотинка загуба по тях”, уверява още Танева.
 
Общините са използвали взетите пари под формата на аванси, за да се разплатят с изпълнителите на проектите. Затова сега тези кметства ще бъдат наказани двойно, защото ще трябва и да връщат тези пари и в крайна сметка разхода ще остане за сметка на техните бюджети, е мнението на Гинка Чавдарова от Националната асоциация на общините в България.
09:32ч. 22.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.