Борба с болести:

Сивото гниене поразява зреещото грозде

Сивото гниене поразява зреещото грозде

Сивото гниене е най-голямата напаст в лозовите масиви в периода, когато гроздето зрее.  Затова наблюдавайте зорко състоянието на растенията. Болестта се причинява от гъба, която засяга всички части на растението, но най-силно изразени са пораженията върху плодовете. При влажно време гроздовете се покриват със сиви спори и гниещи зърна, а при топло се мумифицират.

За да се предпазите от болестта,  е нужно добро просветление на  растенията чрез кършене и колтучене. Добре е да се премахнат листата около гроздовете. Нарича се обезлистване и се прави в периода на избистряне и прошарване на зърната.

Превантивното пръскане трябва да приключи две седмици преди беритбата, затова все още може да се ползват препарати за растителна защита като “Куадрис“, „Шавит“ и други в комбинация с „Моспилан“ срещу гроздови молци и други вредители.

Паралелно с това окопавайте редовно почвата около лозите. Окопаването се извършва плитко – на 5-7 см. Целта е да не се допуска развитие на плевели, които са основни конкуренти на лозата по отношение на влагата и на хранителните вещества. 

09:34ч. 22.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.