:

Сключването на еднодневни трудови договори ще може да се отлага до 14 дни

Сключването на еднодневни трудови договори ще може да се отлага до 14 дни

Това реши на първо четене парламентарната земеделска комисия.

Фермерите ще могат да отлагат с до 14 дни сключването на еднодневни трудови договори с работници, които прибират реколтата. До сключването на договора работната сила ще бъде записана единствено в тефтерите на работодателите, коментира Инвестор.бг.

Изменението в Кодекса на труда бе внесено от председателя на комисията Румен Христов и други депутати.

В законопроекта е записано, че еднодневният трудов договор може да се сключва до 14 дни от полагането на труд. Според вносителите отпадането на задължението договорът да бъде сключен в деня, в който работникът прибира реколтата, ще облекчи фермерите.

За работниците може да бъдат изготвяни едновременно два, три или повече договора, ако са всеки ден на полето в рамките на кампанията, предвиждат текстовете.

Договорите ще се изготвят на базата на водени от земеделските стопани списъци, в които ще се описват данни за страните, място на работа, размер на трудовото възнаграждение, дата.

Румен Христов припомни, че изменението на уредбата за еднодневните договори вече беше обсъдено на съвместно заседание със социалната комисия, на която бяха изслушани браншовите организации.

Браншовите организации поискаха пет неща - отложено плащане на ваучерите, които се закупуват за еднодневните договори, разширяване на обхвата, заплащането да се отлага до 14 дни, отложено сключване на договорите и за труд, който се полага за 4 часа, като розобера например, да не се плаща пълният размер на осигурителните вноски, припомни председателят на комисията.

Христов обясни, че социалното министерство е определило като приемливо единствено отложеното сключване в 14-дневен срок.

Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Главна инспекция по труда (ГИТ), представи становището на трудовото министерство. Според ведомството отложеното сключване на еднодневни договори противоречи на трудовото законодателство.

Заплащането без договор в рамките на 14 дни до сключването на контракта е работа „на черно“, каза Михайлова. Тя изтъкна, че списъците с работници, които фермерите ще попълват, нямат доказателствена стойност пред никоя държавна институция, защото няма да съдържат подписи на лицата.

Според шефа на инспекцията може да възникнат и други проблеми - две седмици, след като работата на полето е приключила, работникът трудно ще бъде намерен и трудно ще бъде убеден да сключи договор със задна дата.

Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров заяви обаче, че агроминистерството подкрепя проекта. Административните реквизити винаги могат да се уточнят, важно е да се облекчат земеделските производители, каза той.

22:53ч. 18.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.