:

Скромен дял на България в плодовете и зеленчуците на Европа

Скромен дял на България в плодовете и зеленчуците на Европа

Данни на Евростат за 4 вида плодове (ябълки, праскови, ягоди и череши) и 4 вида зеленчуци (домати, краставици, моркови и тиквички).

Полша е европейският производител номер едно на ябълки и череши, Италия е лидерът при доматите, Испания - при ягодите, прасковите, краставиците и тиквичките, Великобритания - при морковите.

Това сочат данните на "Евростат" за селскостопанската продукция на ЕС през 2015 г. Данните са за 4 вида плодове (ябълки, праскови, ягоди и череши) и 4 вида зеленчуци (домати, краставици, моркови и тиквички).

На Полша се пада близо четвърт от общото производство на ябълки и череши в Евросъюза. Италия произвежда повече от една трета от всички домати (36 на сто), а Испания дава около 30 процента от краставиците.

Над 60% от европейските ябълки се провеждат в едва три държави - Полша, Италия и Франция. Испания, Италия и Гърция заедно дават 90% от прасковите, 70% от ягодите се раждат в Испания, Полша, Германия и Италия. Делът на Великобритания при ягодите е едва 8.4%.

Около 60 на сто от черешите идват от Полша, Италия, Испания и Гърция.

България има по-скромен дял. През миналата година страната е произвела 57 хил. т ябълки - едва 0.5% от общо произведените в ЕС. Произведените праскови са 32.5 хил. т или 1.2%. Българските череши са около 50 хил. т или 5.7 на сто. Произведените ягоди са 5 хил. т - едва 0.4%. Делът на българските домати в общата европейска продукция е 0.7%, а на краставиците - около 2 процента.

За производство на плодове у нас през 2015 г. са били обособени около 32 хиляди хектара земеделска земя.

Общо за производството на зеленчуци у нас са били обособени около 26 хиляди хектара площ.

През миналата година в ЕС са били използвани 2,3 милиона хектара площ за производството на плодове и още 2,1 милиона хектара - за производството на зеленчуци.

По отношение на използваема площ за производство на плодове - Испания е лидер в ЕС - 636 хиляди хектара, докато при производство на зеленчуци Италия е номер 1 с 420 хиляди хектара площ.

16:42ч. 24.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.