Докладът на БАН:

Скъпо и безсмислено земеделие ли се прави в България?

Скъпо и безсмислено земеделие ли се прави в България?

Наливат ли се пари без адекватен ефект за българската икономика? Защо храним туристите със замразени картофи от борсата в Солун?

Годишният доклад на Икономическия институт на БАН, тази година с фокус земеделие, прави тревожни изводи за състоянието на сектора.

Само 7 % от ябълките и 22% от доматите, които консумираме, са български. Същото важи за 33 на сто от месото и 44 % от млякото, а това според автора на изследването доц. д-р Огнян Буюклиев, е безобразие, особено за млякото.

Докладът ще бъде оповестен на 6-ти юни заедно с темата за миграцията, съобщи доц. Буюклиев пред БНР.

Половината от парите, които влизат от ЕС, отиват в земеделието, а резултатът е едно монокултурно земеделие, произвеждащо зърно, което отива за износ, заяви в интервюто си за “Хоризонт" доц. Буюклиев.

В България има силно уедрено стопанство - 78 на сто от използваната земя е заета от стопанства над хиляда декара при процент за ЕС - 45, а за САЩ – 68%, посочи още експертът и допълни, че единното плащане на декар е по-ефективно за отглеждането на зърно, отколкото за традиционно отглежданите у нас култури, обясни още експертът.

Според доц. Буюклиев концепцията за земеделието трябва да бъде част от общата икономическа визия и да бъде обвързана и с туризма. Добавената стойност е най-голяма в чинията на туриста, а ние в момента храним нашите туристи в Банско със замразени картофи от стоковата борса в Солун.

Нашият модел на туризъм е за туристи средна и под средна ръка. Истинският модел е да търсим традиционната, уникална, чиста българска храна.

Земеделието е пряко свързано и със здравето на хората, продължи анализа си доц. Буюклиев и поясни, че в света има два модела – единият суперинтензивен, а другият - на средиземноморската “диета“ – специфичен начин на хранене, който диктува правилата на производство на храните.

След двете силови министерства администрацията в системата на земеделието е почти колкото армията – става дума за над 20 хиляди души, седем изпълнителни агенции, Държавен фонд “Земеделие“, областни и общински служби, селскостопанска академия, се изтъква още в доклада.

16:39ч. 01.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.