В помощ на овощаря:

След края на плододаването, извършете резитба на прасковата

След края на плододаването, извършете резитба на прасковата

В края на лятото се извършва резитба на прасковата. Сега е моментът всички леторасли, които растат навътре и по гръбната стана на скелетните клони и разклоненията им, да бъдат премахнати, ако са с дължина 10-12 см. Резитбата се прави на чепче.

Целта е да се оставят само странично разположени клонки на разстояние 16-20 см едно от друго.

Скелетните клони не се съкращават! Растежът им постепенно отслабва и се разпределя по цялата дължина. Премахват се само страничните разклонения от върховете им до 30-40 см надолу. Лакомниците, които се появяват в долната част на скелетните клони, се превиват и се превръщат в обрастваща дървесина.

Прасковите имат нужда от обилно торене – обгрижените дървета получават до три пъти по-голяма  листна маса, по-сладки са и плодовете им. През есента, непосредствено преди дълбоката обработка на почвата, се внасят оборски тор, троен суперфосфат  и калиев фосфат.

Суперфосфатът и калиевият сулфат се смесват в съотношение две към едно. Единият стимулира кореновата система на растенията, а другият - плододаването. Това се прави през есента, защото фосфорът и калият се разтварят трудно и започват да действат 6 месеца, след внасянето им.

Важно е точно да определим дозата – за овощните дръвчета до 5 г. се препоръчват около 300 грама, а за възрастните дозата е почти двойна.

Най-напред е добре дръвчетата да се окопаят в кръг. Оформя се широка чаша, по ръба на която гранулите се разпръскват равномерно. Не бива да се изсипват на едно място, защото после се спичат. Задължително се покриват с почва.

07:22ч. 20.09.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.