Съвет:

След прибирането на черешите направете ограничаваща резитба

След прибирането на черешите направете ограничаваща резитба

След прибирането на черешите е времето да се извърши ограничаваща резитба. Този овощен вид развива висока корона, което затруднява беритбата на плодовете, затова сега е моментът да намалите най-високите клони, съветва агроном Илия Добрев. Това не само ще облекчи работата ви, но и ще повиши добивите. Как да  го извършим?

Ако черешата има водач, той трябва да бъде на височина не повече от 4-4,5 м от земята.  Всички останали клони се оформят с 30-40 см по-ниско от него.

Ако дървото няма водач, всички клони се намаляват на височина 4,5 м от почвената повърхност. При много буйни дървета резитбата се прави на два пъти – като първо се съкращава две-три годишната дървесина, а след година се прави още по-силна резитба. Отрезите на по-дебелите клони е добре да се намажат с градинарка замазка. И не забравяйте - най-трудно заздравяват хоризонталните отрези, затова режете под наклон.

През този месец  черешите имат нужда и от сериозна поливка. На дърветата, които са във фаза на активно плододаване, са нужни около 50-60 литра вода. Задължително преди поливането окопайте добре, за да не се загуби и капка вода.

Ако пропуснете момента за тези прореждащи резитби, може да ги направите догодина – рано напролет.

08:38ч. 25.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.