:

След тв репортаж се разследват скъпи тестове за бруцелоза

След тв репортаж се разследват скъпи тестове за бруцелоза

След разследване на Нова телевизия е започнала проверка как задължително лабораторно изследване на животни, което струва 57 ст., се купува от държавата за 6 лв., съобщиха от пресцентъра на Софийската градска прокуратура (СГП).

"Розбенгал тест", чрез който се засича бруцелозата, която е смъртоносна за животните, а при консумация е опасна и за хората, според ветеринари струва 57 ст., а според обществената поръчка, обявена от Министерството на земеделието - 6 лв.

В репортаж, излъчен от медията в неделя, се пита кой се обогатява от милионите левове разлика. Още докато се подготвя предаването и журналист интервюира министерски служители, поръчката за скъпите тестове е прекратена.

Прокуратурата е започнала проверка за престъпление по служба, извършено от чиновник от министерството на земеделието. Изискан е запис от предаването, както и документи от държавното ведомство.

Случаят е показателен за това, че прокуратурата се самосезира само за дела, за които се шуми по телевизиите. Преди две години разследване на "Сега" разкри, че Агенцията по безопасност на храните е изключила държавните лаборатории от задължителния контрол на бруцелозата и е оправомощила само една частна лаборатория, при това чрез бартер

Агенцията се оправда за сделката за милиони с това, че нямало пари за обществена поръчка. За скандала беше сезирана прокуратурата, но не стана известно да е предприела нещо. 

 

14:48ч. 12.10.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.