Напаст :

Сляпото куче нападна нивите с картофи

Сляпото куче нападна нивите с картофи

 

Тази година сляпото куче е най-големият вредител по картофите. Това съобщи  за AgroLife.bg председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Вецислав Каймаканов.

Нападението е изключително масово. „Аз лично съм опитват всякакви средства за борба с тази напаст, но битката е неравна. Единственото, което дава резултат, е, ако намерите тунелите му, да ги напълните с вода“.

Каймаканов напомни, че е добре картофите да се поливат през целия период на вегетацията, защото при засушаване зелените части започват да черпят влага от клубените. Поливките трябва да се правят, дори когато надземната част започва да изсъхва.

В момента според него картината с валежите в страната е пъстра – в някои райони има порои и градушки, а в други не вали и трябва да се полива.„Това са капризите на климата и дано Господ не ни позволи да пипнем и в него, защото ще стане още по-лошо“, предупреди земеделецът.

Много хора се интересуват кога трябва да се вади реколтата и имали някакви точни правила. Това зависи до голяма степен от сорта. Ранните  картофи са готови след 90 дни, а по-късните – не по-рано от 120 дни.

Ако не знаете какъв е сортът, може да се ориентирате по някои външни признаци. Такъв признак е изсъхването на стеблата и листата. След това трябва да изчакате около 10-15 дни и може да започнете да вадите.

Някои хора държат по-дълго картофите в земята, защото смятат, че там се съхраняват добре. Това донякъде е вярно, но трябва температурите да не са прекалено високи, защото тогава казваме, че картофите започват да се готвят сами. Ако продукцията се извади прекалено рано, клубените загниват и се покриват с тъмни петна, обясни производителят. 

 

18:55ч. 13.07.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.