:

Смолата по дънера на дървото е като температурата при човека

Смолата по дънера на дървото е като температурата при човека

Сините сливи са вече обрани, но това не значи, че грижите за овошките са приключили. Често в този сезон може да забележите, че по кората на костилковите – сливи, праскови, кайсии и вишни, се стича смола. Тя се дължи на запушване на проводящите цеви и винаги е сигнал, че дървото е в беда.

Смолата е като температурата при човека, която e признак, че сме повалени от грип, че имаме възпаление или друг сериозен здравословен проблем.  Така и смолата – може да бъде причинена от повишаването на количеството на калций в почвата, високо или променливо ниво на подпочвените води или от вредители. Но най-често е резултат от получените рани при извършване на резитбата. Те са се превърнали във входна  врата за проникване на гъбни или вирусни заболявания, които са довели до запушване на проводящата тъкан на растението. 

Как да се справим с проблема? На първо място трябва да премахнете внимателно капките смола върху ствола и клоните на дървото, съветва агроном Цветан Николов. След това с ножче се изрязва болната тъкан, докато се стигне до здрава. Често по ствола се забелязват мравки, което е признак, че дървото е нападнато от листни въшки. Затова е добре да напръскате с инсектицид – „Би 58“, „Моспилан“ и други. След това замажете почистената рана с овощарска замазка.

И разбра се, полагайте грижи за овошките си – ако ги поливате редовно, ако ги окопавате и подхранвате, те ще бъдат по-устойчиви на болести и вредители. Задължително след падането на листата през ноември облейте дървета с бордолезов разтвор(2%). Всички окапали листа и мумифицирани плодове трябва да се съберат и изгорят.

08:00ч. 13.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.