:

Спанакът трябва да направи розетка преди студовете

Спанакът трябва да направи розетка преди студовете

Спанакът е една от културите, които трябва да бъдат засети до края на септември или началото на октомври. Целта е растенията да направят розетка преди настъпването на студовете, за да може да презимуват.

За нашите климатични условия са подходящи студоустойчивите сортове с бърз темп на растеж както през есента, така и в ранна пролет и с късно стрелкуване. В практиката са се наложили сортовете „Матадор 15/29“, „Матадор“, „Едър зимен“, „Хемус“ и други. Наш сорт е „Едър зимен“, но според фермерите той не е устойчив на болести  и стрелкува бързо.

Хибридните сортове „Спейс Р1“, „Спинакер Р1“ и „Спокейн Р1“ са устойчиви на мана и имат по-добра издръжливост на загниване. Отличават се с едра листна маса и са подходящи за механизирано производство.

Спанакът се сее разпръснато или на редове в плитки бразди. Разстоянието между редовете е около 15 см. Браздите се зариват с гребло. За да се получи подходяща гъстота на растенията, на един декар не трябва да се сеят повече от 1,2-1,5 кг семена с нормална кълняемост (90-95%).

Неравномерното поникване може да се дължи на лоша обработка на почвата.

Ако изпуснете този момент, може да засеете този витаминозен листен зеленчук през февруари или най-късно до средата на март. През пролетта топлината е от решаващо значение за доброто развитие на посевите. Така ако температурата  на почвата е по-ниска от нужните  5-6 градуса в повърхностния слой, растенията няма да покълнат. Прекаленото отлагане на сеитбата също се отразява  лошо на добивите, тъй като има опасност от преждевременно стрелкуване.

19:54ч. 23.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.