:

Спешно: Кабинетът "Борисов" взе мерки за спасяване на платените европари от фонд "Земеделие"

Спешно: Кабинетът

Броени дни след като Комисията за защита на конкуренцията спря обществената поръчка за избор на одитор на фонд "Земеделие" и така разплатените от ведомството европари се оказаха под въпрос, днес кабинетът "Борисов" взе спешни мерки в опит за спасяване на средствата. Правителството реши да се проведе избор на одитор, т.нар. "сертифициращ орган" по Закона за обществените поръчки, но само за 1 финансова година - от 16 октомври 2014-а до 15 октомври 2015 г. Преди 2 дни КЗК спря избор на одитор на фонд "Земеделие" за 4 години - от 2014-а до 2018 г-а. Одиторът трябва да провери плащанията на фонд "Земеделие" по евросхемите и да гарантира пред Брюксел, че те са направени изрядно.

"Правителството възложи на министъра на земеделието и храните да проведе процедура за възлагане на обществена поръчка за определяне на Сертифициращ орган за извършване на сертификационен одит на Разплащателната агенция за финансова година, включваща периода 16 октомври 2014 г. - 15 октомври 2015 г. Обществената поръчка включва и препотвърждаване на проверки на място, извършени от Разплащателната агенция във връзка с финансова година 2016, които се извършват през финансова година 2015, съгласно изискванията, свързани със законосъобразността и редовността на транзакции на ниво бенефициер", се казва в съобщението на правителствената пресслужба. 

"Решението е прието с оглед осъществяване в най-кратък срок на процедурата за избор на Сертифициращ орган на Разплащателната агенция, предвид защита на финансовите и националните интереси на България", допълва пресслужбата на кабинета "Борисов", с което признава и риска за разплатените европари.

Както AgroLife писа КЗК излезе с решение на 9 ноември т.г. по повод жалба на един от участниците. В хода на проучването се установи, че възложителят - Министерство на земеделието и храните се е позовал на насоки на Европейската комисия, но не ги е предоставил в техническата спецификация. Така участниците са били принудени да подпишат декларация, че ще се съобразяват с документ, чието съдържание не познават, освен това методиката за оценка на предложенията не съответства на изискванията на Закона за обществените поръчки и не дава възможност за обективен избор на изпълнител, смята комисията по конкуренция. Въз основа на тези нарушения КЗК отмени решението на министъра на земеделието, с което се открива процедурата за избор на сертифициращ орган на Разплащателната агенция. Това всъщност е агенцията, през която минават всички европейски пари за земеделие.

На практика, за втора поредна година фонд "Земеделие" в качеството му на Разплащателна агенция е изправен пред опасността Брюксел да не признае направени от него плащания. В случая става въпрос за над 1 млрд. лева. Преди година по времето на кабинета "Орешарски" бившият аграрен министър Димитър Греков също се забави тотално с избора на сертифициращ орган. Тогава бившият шеф на фонд "Земеделие" Мирослав Николов написа директно писмо до бившия премиер Пламен Орешарски, с което предупреди, че всички европари за земеделие могат да бъдат загубени. "Изразяваме своите опасения, че предвид липсата на сертифициращ орган и проверки от негово име... са застрашени средства в размер на 489 193 972 евро (по Програмата за селските райони) и 559 224 435 евро (директни субсидии)", се казваше в писмото на Николов от юни м.г. 

 

 

16:01ч. 11.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.