:

"Спящата красавица" напада разсадници

Разсадници и цветни оранжерии са изправени пред нова напаст - едно малко и нежно растение, което прилича на детелина и буди умиление с нежните си жълти цветчета. То обаче се разпространява бързо, завзема всяка саксия, в която попадне, и скоро става абсолютен господар на цялото пространство.

Нарича се рогчесто киселиче и е чуждоземен вид. Произходът му е от Централна и Южна Америка и вероятно е пренесено чрез внос на семена и посадъчен материал от декоративни растения, покрай които обича да вирее.

Много хора му се радват (бел. ред. - прякорът му е "Спящата красавица"), но е инвазивен вид, който създава все по-големи проблеми на градинарите, съобщиха за AgroLife.bg експерти от Министерството на околната среда и водите. Причината е, че едно растение образува до 500 семена, които лесно се разпространяват чрез вятъра и водата. Освен това вирее, както на слънце, така и на сянка и се адаптира лесно към всякакви почви.

Ако се е размножило силно, може да се отървете от него чрез редовно плевене или чрез използване на системен хербицид. Ако сте решили да изскубете нашественика, добре е да почистите дори най-малките остатъци от корените, защото те ще дадат начало на ново растение. Това трябва да предхожда цъфтежа и образуването на семената.

Любопитен факт - рогчесто киселиче беше открито преди няколко години да завладява и тревните площи около АЕЦ "Козлодуй".

13:03ч. 23.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.