Побързайте:

10 май - старт на новата кампания за изкупуване на охлюви

10 май - старт на новата кампания за изкупуване на охлюви

Отговорниците са задължени да връщат незабавно в природата всички маломерни създания.

Тазгодишната кампания за събиране и изкупуване на охлюви за търговски цели или за фермерско отглеждане стартира на 10 май и ще продължи до 30 юни включително, съобщиха от РИОСВ-Пловдив.

На 1 май пък изтича крайният срок за подаване на уведомления за организиране на пунктове за изкупуване на живите мекотели на територията на Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Всички пунктове трябва да бъдат оборудвани с хладилно помещение, калибровъчно сито с диаметър на отворите 28 мм, какъвто е минималният размер на събираните и изкупувани охлюви, и подходящ амбалаж за съхранение и транспортиране.

Отговорниците на пунктовете са задължени да връщат незабавно в природата всички предадени им маломерни охлюви. В срок до 25 април фермерите, които отглеждат охлюви, трябва да декларират в РИОСВ наличните количества.

До 5 юли пък износителите са длъжни писмено да заявят в екоинспекцията всички количества изкупени охлюви, които не са експортирани в периода от 10 май до 30 юни, както и мястото на съхранението им.

При установяване на нарушения съгласно чл.124 от Закона за биологичното разнообразие експертите от РИОСВ ще налагат финансови санкции. Глобите за физическите лица са в размер от 100 до 1000 лв., а за юридическите - от 200 до 5000 лв.

 

14:03ч. 18.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.