:

Стартира фест на фермерските пазари

Стартира фест на фермерските пазари

Гражданите ще могат да дегустират свежа и сезонна храна

Фест на фермерските пазари стартира от утре, сряда и ще продължи до 18 октомври – неделя. В последния ден на проявата ще се проведе и най-големия за т.г. Национален фермерски пазар в парка Заимов в София. Той ще бъде отворен от 11 до 19 часа.

„По време на Националния фермерски пазар в парка Заимов, очакваме колеги от пазарите в Бургас, Варна, Добрич, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен, а специален гост на откриването ще бъде кметът на София Йорданка Фандъкова“, съобщиха организаторите Сдружение “Устойчиво общество”, Столична община, Пазари Юг ЕАД и Хранкооп - София.

Фестът на фермерските пазари ще протече 5 дни. Стартът е в сряда с редовната среща между производители и потребители от 16 до 20 часа на пазара „Иван Вазов“. Точното място е при обръщалото на трамвай 1. В четвъртък на 15 октомври в ресторант „Петрус“ ще се състои третото издание на Garden to Business форум. Мястото, където си дават среща малки местни производители с бизнес партньори от София – ресторанти, хотели и магазини. Форумът ще бъде отворен за посетители от 14 до 18 часа.

Същия ден между 11 и 14 часа ще има и отворените врати в „Градина за дружба“ - демонстрационният проект на неформалната общност за градско земеделие Urban Farming – Sofia, който се случва с подкрепата на Хранкооп София. На 16 октомври фестът продължава с редовното издание на Фермерския пазар в Младост 1. Най-младият пазар, организиран от Хранкооп София, се намира в двора на търговски комплекс РЕЯ и е отворен за посетители всеки петък от 16 до 20 часа. В събота на 17 октомври следва Фермерския пазар Римската стена, който се провежда вече две години всяка събота между 11 и 15 часа. По време на трите пазара ще има кулинарни демонстрации и дегустации на свежа сезонна храна.

В неделя на 18 октомври в парка Заимов изненади ще има за цялото семейство – занятчийска и арт зона с работилници ще забавлява малки и големи сръчковци.

За първи път ще се представи на едно място фермери от цялата страна, разпределени в няколко зони. Ще има свежа сезонна продукция от зеленчуци, плодове, бутикови сладка, вина, хляб, мед, разнообразни млечни продукти и др.

В първия дискусионен панел в шатра за презентации ще се проследи историята на фермерските пазари в страната и ще се обсъдят предизвикателствата с представители на Столична община и Хранкооп София. Ще се презентира и Проекта “За балкана и хората”, както и на няколко иновативни идеи за директни продажби, които набират скорост през последните години. Между 14 и 18 часа подаваме ръка на градското земеделие и ентусиастите, които поддържат идеята жива.

11:41ч. 13.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.