:

Стопаните наблягат на българските сортове ечемик

Стопаните наблягат на българските сортове ечемик

Много фермери не крият, че предпочитат вносните сортове спанак и грах, защото са по-устойчиви на болести и неприятели, но при ечемика картината е друга. Българките сортове са абсолютен фаворит на пазара.

Ечемикът е една от най-старите култури, отглеждани в света, коментира проф. д-р Драгомир Вълчев от Института по земеделие в Карнобат. При него съществуват много и разнообразни биологични типове, които са приспособени към различни почвени и климатични условия. Пластичността му е голяма и в сравнение с другите зърненожитни култури има широко разпространение. В момента 90% от площите с ечемик се засяват със сортове на института. В България се правят опити за разпространение и на чужди видове. Те обаче са пригодени за райони, в които валежите са значително повече, а зимата е по-мека в сравнение с България. Затова фермерите трябва да внимават при избора си и да предпочитат българските, които са създадени за специфичните условия на нашата страна, препоръча професорът.

Селекцията на зимен ечемик в Институт по земеделие - Карнобат стартира през 1961 година. До 1990 година са създадени 13 сорта. От тях само Обзор (1983г.) се налага трайно в производството и в момента продължава да бъде основен в страната и стандарт в Държавното сортоизпитване.

След 1990 година са признати фуражните Жерун (1991), Веслец (1994), Панагон (1994), Ахелой 2 (1996) и пивоварните Кортен (1993), Астер (1994), Перун (1996) и Емон (1998), а след 2000 г. са признати още 11 нови сорта - пивоварните Орфей (2007) и Лардея (2007), от които Орфей е и първият български сухоустойчив зимен ечемик, Загорец (2008), Имеон (2008), Аспарух (2009), Кубер (2009) и Сайра (2010).  През 2010 г. излиза първият шестреден фуражен ечемик ИЗ Бори, а през 2011 г. - зимните Божин и Девиния (2011). Най-новите рожби на родните учени са Ситара (2014) и Ахил (2015).

09:09ч. 08.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.