:

Строежът – любимият спорт на село

Строежът – любимият спорт на село

Общините инвестират стотици милиони евро в стадиони, които нито има кой да ги ползва, нито кой да ги поддържа...

Една от ползите за България от влизането й в Европейския съюз са милиардите евро, с които всеки политик обича да се хвали по избори. Какво се случва обаче, че видим ефект от европарите почти няма, ако не броим София? Много просто - те се инвестират в проекти, чиято ефективност е доста спорна, анализира Панайот Ангарев във в. "Сега".

Такъв е случаят с част от дейностите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007-2013 г. Заради мярка 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" до няколко месеца страната ще се напълни със стадиони и спортни съоръжения, като голяма част от тях ще бъдат в почти пусти общини, без млади хора, които да ги ползват, и без възможност на местната власт да ги поддържа.

Според справка от сайта на фонд "Земеделие" към юли по мярка 321 са били сключени 570 договора за 1.579 млрд. лв. Интересното е, че само през 2013 и началото на 2014 г. са били одобрени 93 проекта за спортни съоръжения на обща стойност над 335.8 млн. лв. Те са за построяване на нови стадиони и спортни площадки, както и ремонтиране на стари.

Въпреки че мярката дава възможност да се кандидатства за рехабилитация на пътища и мостове, за ВиК мрежи, за ремонт на общински сгради и изграждане на социални и културни центрове, спортните съоръжения са за предпочитане. Една от причините е, че там се получава 100% финансиране и няма нужда общината да вади свои пари.

Таванът на субсидията е 3 млн. евро. В замяна местната власт е задължена да ги поддържа и да ги предоставя за безплатно ползване, в противен случай ще трябва да връща европарите.

Само през последните месеци бяха открити нови съоръжения в Русе, Панагюрище, Смолян. Строят се още в Разлог, Суворово, Черноочене, Ябланица, Върбица, Кубрат, Любимец и Годеч. И така в близо 90 общини.

"Направиха се съоръжения в Белоградчик, Ново село, Ружинци, Дреновец, Павликени, Земен... Но с някои малки изключения, аз лично се съмнявам от необходимостта им точно в тези населени места", каза преди дни спортният министър Красен Кралев, за да покаже как неефективно се изразходват спечелените по програмата европари.

Той даде за пример села с по 300-400 души, които имат по-хубави терени от футболните отбори в "А" група.

"Спортното съоръжение "Цар Самуил" в Петрич е развалина, а сградният фонд е превърнат в болница за рехабилитация. Навремето заради уникалния климат в Петрич там се подготвяха националните ни отбори, а сега се налага да плащат за лагери в Гърция и Турция", допълни той.

Северозападна България неслучайно попада във фокуса на Кралев, тъй като там концентрацията на новостроящи се спортни съоръжения е впечатляваща на фона на обезлюдяването на региона и високата безработица.

Община Ружинци е типичен пример за това. Статистическите данни от последните 20 години показват постоянно намаляване на жителите заради висока смъртност и миграция на населението. През 1997 г. там са живели 6446 души, през 1999 г. - 6046 души, през 2005 г. - 5211, а в края на 2014 г. - 3919 души. От тях 1922-ма са мъже, като 531 са пенсионери.

Въпреки това на 14 февруари 2014 г. общината сключва договор за построяването не на един, а на два спортни комплекса за общо 5.5 млн. лв. Съоръженията, които в момента се строят, са разположени в двете съседни села - Ружинци и Дреновец, и на тях могат да им завидят доста отбори от "А" група. Разстоянието между двете села е само 14 км.

По улиците трудно обаче може да се видят много млади хора дори от малцинствата, които биха искали да играят безплатно на новите стадиони. Една от причините е, че голяма част са заминали за чужбина, за да изкарват пари.Безработицата в Ружинци е около 60%.

Само на 35 км от Ружинци - в Белоградчик никне друг спортен гигант. През юли 2013 г. общината сключва договор за 3.99 млн. лв. за реконструкция и модернизация на многофункционална спортна зала и на градски стадион и тренировъчно игрище. Одобрената безвъзмездна помощ от фонда е в размер на 4.34 млн. лв.

И ако в Белоградчик могат да се похвалят също с футболен клуб "Балкан" и два пъти повече жители от Ружинци - 6162-ма души, то същото не може да се каже за видинското Ново село. По данни на НСИ там официално живеят 2725 души, а по данни на местните хора те са доста по-малко, тъй като мнозина са се изнесли в Швеция.

Видинските села бяха част от разследване на Нова телевизия за организирана просия в скандинавската държава. Селото обаче може да се похвали с най-впечатляващия проект за спортно съоръжение, който е почти готов. То се изгражда на мястото на строения през 1950 г. стадион на местния футболен клуб "Славия 1913". Договорът за изграждането на новия спортен комплекс е на стойност 5.474 млн. лв.

За усвояване на пари става дума и в Земен. Ремонтът на стадиона към ФК "Пирин"-Земен е на стойност 3.33 млн. лв. В цялата община живеят общо 2659 души. От тях пенсионери са 1193, по данни на НСИ. Колко обаче живеят постоянно в общината не е ясно.

Строеж ще закипи в съседната община Ковачевци, в която живеят 1560 души, от които 873-ма пенсионери. Там има защитено училище, което събира децата от съседните села, за да може да се образуват паралелки. По данни на НСИ там живеят общо 97 деца и младежи. Независимо и от факта, че в Земен има ремонтиран стадион, общината е решила да строи не един, а два спортни комплекса на стойност 4.35 млн. лв.

Отделно в съседното с. Калище ще бъде построено и миниигрище за футбол. Селото пък се намира точно по средата между Земен и Ковачевци.

Логичният резултат ще е, че още от следващата година общините ще започнат да изпитват сериозни затруднения да ги поддържат, а съоръженията постепенно ще бъдат занемарени. Как ще се спази правилото гигантските съоръжения да се стопанисват от общините най-малко 5 години и да се ползват безплатно от местните жители - не е ясно. Ясно е обаче, че те няма да генерират приходи, а само разходи през следващите години.

За една малка община подобен разход би бил убийствен и вероятно ефектът след една-две години ще е поредната обезкостена сграда, каквито сега може да се видят с десетки по пътя за Ружинци, Ново село, Земен и Ковачевци.

Но пък благодарение на тях ще са спечелени избори, а фирми, близки до властта, ще са генерирали добра печалба. Жителите на селата изобщо не са част от това уравнение.

На снимката: 4 години след като е бил ремонтиран, стадионът в Ново село се строи отново.

По в. "Сега", с малки съкращения

 

20:26ч. 25.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.