Пазарът на мляко:

Субсидиите за ограничаване на производството са повишили цената на млякото

Субсидиите за ограничаване на производството са повишили цената на млякото

Расте потреблението на пълномаслени млечни продукти.

Субсидиите, които Европейската комисия (ЕК) отпусна на фермерите, за да ограничат производството на мляко с цел стабилизиране на пазара, вече са се отразили на цените. Преработвателите вече изкупуват суровото краве мляко на по-висока цена, съобщи пред журналисти Михаела Христова, изпълнителен директор на „Лактима Балкан“.

По нейна информация мярката за редукция на производството е повишила изкупните цени на млякото със 70% през последните три месеца, откакто интервенцията се прилага.

Представители на предприятието уточниха обаче, че ръстът на цената се отнася само за първокачествената суровина. Според тях е възможно, ако тенденцията продължи, да се увеличат и цените на млечните продукти. Не се знае обаче дали това ще стане, тъй като няма яснота докога фонд „Земеделие“ ще прилага мярката.

Преработвателното предприятие отчита, че потреблението на пълномаслено кисело мляко над 3,6% масленост, на айран и на био млечни продукти расте значително през последните години. Според представителите на компанията това се дължи на желанието на потребителите да консумират по-пълноценна храна.

За последните 12 месеца пазарът на пълномаслени и високо маслени кисели млека е нараснал с 10% и е преминал границата от 50% дял на пазара. Консумацията на айран расте с 18,2% за последната година, а броят на сертифицираните биопроизводители в млечния бранш се е увеличил с 50% за същия период.

Предприятието отбелязва 20 години от приватизацията му и по този повод представи пред медиите производствените линии. През 2015 г. компанията е инвестирала 2,5 млн. лева в машини и оборудване и 1,5 млн. лева в строително-монтажни работи.

В компанията работят 120 души, като 60 от тях са в производството. Оборудването, с което предприятието разполага, дава възможност за производство, при което млякото няма никакъв досег с външната среда.

 

20:24ч. 25.11.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.