Сбогом на илюзиите:

Субсидиите за тютюна ще намаляват до пълното им изчезване

Субсидиите за тютюна ще намаляват до пълното им изчезване

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Сектор „Тютюн“ трябва да бъде пазарно ориентиран. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева във връзка с новия Закона за тютюна и тютюневите изделия.

По думите й, трябва да се използват всички форми за сдружаване и обединяване на дребните производители.

„Те са много на брой и за да получат по-добра цена, трябва да произведат по-добро качество трябва да са актуални в избора на сорт. За да се защитят най-добре интересите, трябва да са обединени, да го правят със съответните оператори, които са представители на големи мултинационални компании. Такъв пример има в съседни страни“, каза министър Танева.

„Надявам се, че ще дадем една положителна посока за развитие на сектора, като е ясно на всички, че този сектор трябва да бъде пазарно ориентиран. Националната преходна помощ е с намаляващи тавани.

В нито един регламент на Комисията, независимо за какъв вид подкрепа става въпрос, думата тютюн не съществува като допустима за подпомагане. Това трябва да е ясно. Трябва да се обучаваме взаимно. По никакъв начин не може да се разчита на доходност от този сектор на каквито и да е субсидии“, категорична е министър Танева.

Във връзка с промяна в начина на критериите за получаване на помощите, министър Танева обясни, че единствената възможност за подкрепа е Националната преходна помощ, която се прилага от миналата година.

„Тя е с намаляващи тавани и всяка година намалява. Тя е, за да може тютюнопроизводителят да се преориентира към друг вид производство или сам по себе си да стане пазарно устойчив. Без да получава субсидии да може да произвежда добиви с цена, която му носи печалба, от която да живее и осигурява поминъка на семейството си“, добави министър Танева. 

Със Закона за тютюна и тютюневите изделия държавата ще може да осигури публичност на лицата, които са заети в сектора.

Депутатите приеха да се налага глоба от 50 до 500 лв. на лице, което наруши забраната да се препродава изсушен, производителски манипулиран тютюн и не разполага с обект или съоръжение. Същата санкция се налага и на лице, което съхранява суров тютюн, без да е вписано в регистъра.

По новия закон за тютюневите изделия тютюнопроизводителят трябва да сключи договор с изкупвач, за да е сигурен, че неговият тютюн ще бъде изкупен, а не да стига до абсурдни ситуации - и тази година има неизкупен 700 тона недоговориран тютюн.

Министър Танева бе категорична, че всички тютюнопроизводители трябва да засяват със сертифицирани семена само това количество, за което имат договори. „Държавата не е стопански субект и не може пряко да участва в процеса на изкупуване и преработване на тютюна“, коментира Танева.

Законът бе гласуван с консенсус от всички политически партии.

21:58ч. 25.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.