След 2017 г.:

Субсидии за животни само срещу фактури за продадено мляко

Субсидии за животни само срещу фактури за продадено мляко

Целта е продукцията да излезе от сивия сектор.

След 2017 г. субсидиите за животни да се дават срещу фактури за продадено мляко. Тази промяна обмислят експерти в агроминистерството, съобщи пред журналисти заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров.

Той се съгласи с информацията в сигнали на фермери, че овцете в страната се увеличават, но не и преработеното в мандрите мляко, което означава, че продукцията е отишла в сивия сектор.

Стопаните, които искат субсидии да отглежданите овце, са подали заявления и така в агроминистерството отчитат 70 – 80 хил. животни в повече.

„Обмислят се варианти животновъдите, които отглеждат овце, крави, кози и биволи, да доказват, че са продали мляко. Не може да пишеш, че имаш млечна крава, а пък да нямаш фактура за 5 литра мляко“, каза  Цветан Димитров.

„Разбира се, че атакуваме и сивия сектор по този начин. Надяваме се да пуснем нотификацията за обвързаните плащания след 2017 г., за да се докаже, че субсидиите вършат нещо полезно в икономически план за тази държава“, поясни той.

Още не е готов анализът за това колко са животновъдите, които получават субсидии, но нямат документи за легално продадено мляко.

16:12ч. 30.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.